IKLAN

 

Korang kenal buah mangga yang dinamakan kuinin? Cuba bayangkan aroma buah mangga kuinin tu. Memang padu lagi padu dari harum manis. Tapi tau ke korang korang bahawa buah kuinin boleh dijadikan bahan asas umpan memancing patin dengan menjadikannya sebagai bahan aroma dalam minyak?

 

Bahan-bahan:

Pallet 920

Minyak kuinin

Perisa pandan

Kelapa parut

Esen limau

Esen nenas

Air

 

Cara-cara penyediaan:

 

Penyediaan 1

Masukkan pelet ke dalam bekas bancuhan umpan, kemudian masukkan air hingga penuh menutup pelet, biarkan seminit dan toskan kesemua air.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 2

IKLAN

Ambil kelapa parut dam masukkan ke dalam bekas bancuhan.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 3

Tuangkan sebotol esen limau ke atas kelapa parut.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 4

Tuangkan pula sebotol esen nanas ke atas kelapa parut.

 

IKLAN

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 5

Masukkan pula pes perisa pandan sebanyak 8 penutup botol.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 6

Gaul kesemua bahan sehingga sebati dan kelapa parut bertukar warna sepenuhnya.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 7

Tuangkan semua pelet tadi ke dalam bekas campuran kelapa parut dan esen.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 8

Gaul kesemuanya sehingga menjadi sekata.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 9

Tuangkan minyak kuinin sebanyak 12 penutup ke atas pelet. Gaul sekali lagi sehingga kesemua pelet sebati dengan minyak dan kelapa parut.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin

 

Penyediaan 10

Sebaiknya bahan umpan ini diperap di dalam bekas kedap udara sekurang-kurangnya sehari sebelum digunakan.

 

Kepaduan Umpan Patin Minyak Kuinin