Penyediaan 1
Masukkan pelet ke dalam bekas bancuhan umpan, kemudian masukkan air hingga penuh menutup pelet, biarkan seminit dan toskan kesemua air.
Penyediaan 2
Ambil kelapa parut dam masukkan ke dalam bekas bancuhan.
Penyediaan 3
Tuangkan sebotol esen limau ke atas kelapa parut.
Penyediaan 4
Tuangkan pula sebotol esen nanas ke atas kelapa parut.
Penyediaan 5
Masukkan pula pes perisa pandan sebanyak 8 penutup botol.
Penyediaan 6
Gaul kesemua bahan sehingga sebati dan kelapa parut bertukar warna sepenuhnya.
Penyediaan 7
Tuangkan semua pelet tadi ke dalam bekas campuran kelapa parut dan esen.
Penyediaan 8
Gaul kesemuanya sehingga menjadi sekata.
Penyediaan 9
Tuangkan minyak kuinin sebanyak 12 penutup ke atas pelet. Gaul sekali lagi sehingga kesemua pelet sebati dengan minyak dan kelapa parut.
Penyediaan 10
Sebaiknya bahan umpan ini diperap di dalam bekas kedap udara sekurang-kurangnya sehari sebelum digunakan.