Pemahaman kejadian air pasang dan surut adalah penting bagi pemancing untuk mengetahui jenis ikan dan di mana pergerakannya. Dengan itu membolehkan pemancing mengagak dan seterusnya memperoleh hasil yang lumayan.

 

Kadar hujan yang turun juga memainkan peranan yang penting kerana hujan memberi kesan kepada paras kandungan garam dalam air dan boleh menjejaskan pergerakan ikan-ikan tertentu.

 

Kenapa Pemancing Wajib Ambil Tahu Pasang Surut Laut

 

Seseorang yang menyeberangi jambatan muara atau kuala akan mendapati tanah atau pasir kebanyakannya ditutupi dengan air, pada masa yang, selepas hujan berhenti, air akan mengalir membuat terusan dan lopak besa terutama kawasan pasir.

 

IKLAN

Pemancing akan cepat belajar serta memahami bentuk permukaan serta pergerakan air dengan cepat ini akan memperbaiki dan menambah pengetahuan seseorang pemancing.

 

Kenapa Pemancing Wajib Ambil Tahu Pasang Surut Laut

 

PASANG SURUT LAUT

IKLAN

 

Di dalam keadaan biasa, jurang perbezaan air pasang dan suru biasanya di antara 12 jam 25 minit, di antara air penuh mengikut air tinggi, rendah, tinggi dan rendah dalam sehari. Purata dalam setahun, perubahan masa pasang surut lebih kurang 50 minit dalam sehari.

 

Air pasang besar akan berlaku apabila bumi, bulan dan matahari bertembung ke garisan lalu membentuk satu sudut tepat. Apabila matahari dan bulan terletak di sepanjang garisan yang sama, sama ada berhadapan bumi atau membelakanginya, keadaan ini akan membuat air menjadi pasang besar.

 

IKLAN

Kenapa Pemancing Wajib Ambil Tahu Pasang Surut Laut

 

Perubahan ini tidak sesuai untuk memancing kerana arus pasang besar laju dan kuat (paras air paling tinggi semasa air mati atau tenang merupakan paras yang terendah). Apabila matahari dan bulan keluar dari darjah sederhana, pasang surut akan menjadi rendah.

 

Ingin diingatkan kepada pemancing baru, perlulah mengetahui jadual pasang surut yang boleh diperoleh dari jabatan laut untuk dijadikan panduan dan membantu perancangan memancing untuk keluar memancing dan sentiasalah mengikut perkembangan terkini sebelum bertolak.

 

Kenapa Pemancing Wajib Ambil Tahu Pasang Surut Laut

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI