Sama ada ikan lampam ekor merah atau lampam jawa, ia memiliki khasiat yang hampir sama. Bagi sesetengah orang mungkin beranggapan ikan lampam ni tahap biasa-biasa saja. Hakikat sebenarnya ia sangat berkhasiat dan setanding dengan ikan-ikan bangsawan seperti kelah atau salmon.

Jom kita tengok apa kelebihan yang ada pada ikan lampam dan kenapa kita sebagai pemancing harus menjadikannya sebagai sumber makanan harian.

 

Melindungi Jantung

Ikan lampam mengandung gizi, nutrisi serta mineral dan rendah lemak, maka jantung pun akan terpelihara dan dapat mengepam darah dengan baik. Selain itu juga terhindar dari penyakit komplikasi seperti stroke, buah pinggang, kolesterol tinggi, diabetes dan lainnya.

 

Kenapa Pemancing Perlu Makan Ikan Lampam?

 

Menguatkan tulang

Ikan lampam mengandungi Vitamin D yang diperlukan tubuh manusia untuk menjaga dan memperkuatkan tulang. Lazimnya kita mendapatkannya (Vitamin D) secara percuma melalui sinar matahari sehingga jam 9.00 pagi. Namun bila ingin mendapatkan secara rutin melalui makanan, ikan lampam adalah pilihannya.

 

IKLAN

Mengatasi Penuaan

Di dalam ikan lampan terdapat kandungan vitamin A yang dapat menjaga kesihatan kulit, mengurangkan kedutan, menegangkan kulit, mengurangi flek hitam, mempercepat penyembuhan jerawat, mengurangi minyak yang berlebih dan mengurangkan pori-pori yang tersumbat.

 

Kenapa Pemancing Perlu Makan Ikan Lampam?

 

Melegakan peredaran haid

Apabila mengalami gangguan menstruasi contohnya terlambat datang bulan, dan sering merasakan sakit berlebihan ketika datangnya haid. Cubalah anda memakan ikan lampam untuk melancarkannya. Selain itu juga dapat bermanfaat membersihkan kulit.

 

IKLAN

Mengandung Vitamin B

Ikan lampam memiliki kandungan vitamin B, yang jenisnya beraneka jenis contohnya seperti vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, dan B12. Semuanya mempunyai manfaat masing-masing untuk organ tubuh manusia. Bagus untuk menambah nafsu makan, menjaga kesihatan kulit, mencegah penyakit anemia dan masih banyak lagi khasiat.

 

Kenapa Pemancing Perlu Makan Ikan Lampam?

 

Melancarkan peredaran darah

Pengambilan ikan lampam secara teratur dapat memperlancarkan peredaran darah. Tekstur dagingnya mudah dicerna, mudah diserap oleh usus, selain itu tidak menyumbat peredaran darah.

IKLAN

 

Menurunkan kolesterol tinggi

Terjadinya kolesterol tinggi itu kerana terkumpulnya lemak jahat pada tubuh manusia, dan terlalu banyak pengambilan makanan yang mengandung lemak tinggi. Mulai dari sekarang cubalah menukar kebiasaan anda dengan pengambilan ikan lampam, kerana ia lebih rendah lemak.

 

Kenapa Pemancing Perlu Makan Ikan Lampam?

 

Menjaga kesihatan mata

Supaya mata melihat dengan jernih, dan berfungsi dengan baik maka makanlah ikan lampam. Kandungan vitamin, serta nutrisinya tidak kurang berbanding dengan lobak merah, sangat baik untuk penglihatan.

 

Menjaga dan meningkatkan kekuatan tulang

Kalsium dan fosfor yang ada pada ikan lampam dapat menjaga dan meningkatkan kekuatan tulang dari kereputan, agar selalu kuat. Selain itu ia juga mengandungi magnesium, taurin, meningkatkan metabolisme tubuh, kaya protein dan sebagainya.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI