Ikan toman dalam nama umum dikenali giant snakehead atau giant mudfish. Ia turut dikenali sebagai red snakehead, redline snakehead merujuk pada warna tubuhnya ketika juvenil, atau mabar snakehead. Nama snakehead merujuk kepada bentuk kepalanya yang menyerupai kepala ular. Sementara nama biologinya adalah Channa micropeltes.

 

Kenali Spesies Terbesar Keluarga Snakehead!!

 

Toman ialah ikan yang berkepala besar dan bermulut besar serta bergigi runcing tajam. Tubuh bulat panjang seperti torpedo dengan ekor membulat. Ikan dewasa berwarna hitam kebiruan, dengan perut putih atau keputihan. Anak-anaknya berwarna kemerahan, dengan garis hitam dan jingga di sisi tubuhnya.

 

Toman tergolong dalam spesies predator yang memangsa aneka jenis ikan lainnya, serta haiwan-haiwan lain seperti serangga dan amfibia yang berada di lingkungannya. Ikan ini memiliki kebiasaan ‘mengasuh’ anak-anaknya. Induk ikan sering kali didapati berenang di sekitar kelompok anak-anak toman yang masih kecil-kecil.

 

IKLAN

Kenali Spesies Terbesar Keluarga Snakehead!!

 

Dipercayai, induk seperti ini tidak segan-segan menyerang orang yang berenang terlalu dekat, yang dikhawatirkan akan mengganggu anak-anaknya. Perilaku suka menyerang pengganggu ini dimanfaatkan oleh ramai orang untuk memancing induk toman menggunakan pelbagai jenis umpan termasuklah umpan tiruan.

 

Ikan toman menyebar luas di Malaysia, Indonesia barat Thailand, Laos, Vietnam, India, dan sedikit di Myanmar. Ikan toman merupakan salah satu jenis ikan air tawar yang digemari. Dagingnya yang putih lembut menjadikan toman sebagai salah satu hidangan terutamanya di negara Thailand dan Indonesia.

 

IKLAN

Di Singapura, toman dipelihara di kolam-kolam dan saluran untuk rekreasi memancing. Ikan ini disukai pemancing karena ‘tarikannya’ yang kuat ketika menyambar umpan di hujung kail.

 

Kenali Spesies Terbesar Keluarga Snakehead!!

 

Ikan toman juvenil berwarna cantik turut disukai sebagai ikan akuarium. Ekoran daripada itulah ikan ini kerap dieksport sebagai ikan hiasan ke serata dunia termasuklah Amerika Syarikat.

IKLAN

 

Tidak lama dulu spesies snakehead ini menimbulkan masalah di sana. Dilaporkan pada 2002 hingga 2003 ditemukan beberapa ekor toman di perairan di Maryland dan Wisconsin. Dipercayai ikan-ikan ini terlepas atau dilepaskan dari akuarium.

 

Kewujudan ikan-ikan ini telah meresahkan pihak yang bertanggungjawab di negara itu khuatir akan membiak, menjarah dan mengganggu keseimbangan komuniti alami di perairan setempat.

 

Kenali Spesies Terbesar Keluarga Snakehead!!