Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Family: Lutjanidae

Genus: Pristipomoides

Species: P. typus, P. multidens

Binomial name: Pristipomoides typus, Pristipomoides multidens

 

Kenali Spesies `Jenahak’ Pantai Timur

 

Hanya dua jenis ikan ibu kerisi dicatatkan dalam kamus ikan masa kini iaitu Pristipomoides multidens dan Pristipomoides typus. Spesies P. multidens adalah lebih besar dari P. typus dan ia banyak di Pantai Timur Semenanjung berbanding P. typus mudah diperoleh sekitar laut dalam di Pulau Penang hingga Teluk Benggal.

IKLAN

 

Di Pantai Timur ikan ini lebih mendapat perhatian berbanding jenahak mahupun merah sebab itu nilainya amat baik di pasaran. Isinya lebih lembut. Jumlah tangkapannya tidak memberangsangkan seperti mana ikan merah. Ibu kerisi bukanlah gamefish. Ia diburu kerana harga dan kelembutan yang dimiliki spesies unik ini.

 

Kenali Spesies `Jenahak’ Pantai Timur

 

Ibu kerisi atau goldband snapper mampu membesar sehingga 90cm panjang dengan anggaran berat melebihi skala 20 kg. Namun spesimen yang biasa ditemui sekitar 70cm sahaja. Ibu kerisi matang apabila mencapai 35-50cm dan membiak di antara bulan Mei hingga Ogos. Anggaran usia maksimum boleh mencapai 30 tahun.

 

Bagi saya ibu kerisi berwarna ‘lembut’ sehalus isinya berbanding kerisi bali lebih terserlah warna badan. Ia cukup cantik dipandang apatah lagi jika dapat melihat kilauan warna ketika biasan dan pancaran cahaya matahari.

IKLAN

 

Kenali Spesies `Jenahak’ Pantai Timur

 

Asasnya berwarna seperti jenis kerisi kecil lain dan kilauan perak lebih memancar hampir 70%. Jalur kekuningan halus memanjang dari kepala hingga pangkal ekor untuk P. Typus. Bergigi taring lebih kecil dari yang dimiliki oleh siakap merah. Ekor slim bercabang boleh menghasilkan pecutan baik dalam air.

 

Ibu kerisi kini lebih tertumpu di kawasan air dalam minimum 150kaki tidak seperti dahulu boleh dijumpai merayau di kawasan persisiran pantai 50 kaki. Lokasi tumpuan kini adalah lubang dan boleh dikatakan banyak mendiami perairan Penang dan sekitar laut di kawasan cari gali minyak. Ia berada di laut (selat) sempit dan juga laut luas.

 

Kenali Spesies `Jenahak’ Pantai Timur

IKLAN

 

Kebanyakan lokasi dihuninya adalah dasar keras sama ada berkarang, batu keras dan pinggir lokasi berkenaan. Paling hampir dengan pantai yang pernah saya dapat ialah bahagian timur Pulau Bidung (kedalaman air 160 kaki) dan selebihnya di lokasi yang berjam-jam lamanya.

 

Ikan kerisi ini aktif untuk kedua-dua waktu siang dan malam. Rekod tangkapan saya lebih banyak di siang hari berbanding malam. Kuat melawan ketika bawah pertengahan air dan muncul pelampung di mulut menandakan ia sudah barotrauma, tidak mampu berbuat apa lagi.

 

Kenali Spesies `Jenahak’ Pantai Timur

 

Ciri fizikal: Seakan ikan kerisi kecil kecuali perbezaan saiz jelas ketara

Diet: Ikan pelagic, sotong, krustasea serta hidupan dasar lain

Habitat: Dasar berkarang dan tanah keras dengan kedalaman purata 50 hingga 200meter.

Taburan: Laut Arab, Asia Tenggara hingga selatan Jepun.

 

Kenali Spesies `Jenahak’ Pantai Timur

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI