Ikan keli hibrid clarias gariepinus diklasifikasikan seperti berikut:

 

Ordo: Ostariophysi

Subordo: Silaroidae

Family : Clariidae

Genus: Clarias

Spesies: Clarias gariepinus

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

 

Secara umumnya, ikan keli juga dikenali sebagai catfish atau ‘ikan yang bermisai’. Tubuh badannnya licin, berlendir dan tidak bersissik. Ciri keunikan ikan keli adalah fungsi sesungutnya sebagai deria yang membantu semasa berenang dan sebagai sensor untuk mendapatkan makanan. Ikan keli merupakan spesies ikan yang mudah ditemui dan mempunyai daya tahan yang tinggi berebanding dengan ikan yang lain.

 

Ikan keli mempunyai lebih kurang antara 55 spesies hingga 60 spesies dan ada antaranya yang telah pupus. Antara spesies yang sering ditemui ialah ikan keli kayu (Clarias batrachus), ikan keli Afrika (Clarias gariepinus), ikan keli bunga (Clarias macocephalus) dan ikan keli limbat (Clarias nieuhofi).

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

 

Ikan keli yang diternak di Malaysia yang menjadi tumpuan kumpulan penternak adalah spesies ikan keli Afrika (Clarias gariepinus) kerana kadar hidup yang tinggi, ketahanan penyakit dan cepat membesar.

 

IKLAN

Jangka masa ternakan ikan keli adalah selama 4-6 bulan. Selain itu, ikan keli boleh diternak dalam takungan seperti kolam, tangki gentian kaca (fibre glass), tangki simen dan tangki kanvas.

 

Telah mula diperkenalkan pada tahun 1984 lagi.  Clarias Gariepinus merupakan ikan keli hibrid hasil kahwin silang antara keli afrika jantan dan keli betina bunga taiwan.

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

 

Ikan keli hibrid ini juga telah memasuki Indonesia pada tahun 1986 lagi melalui Taiwan.  Sehingga kini mula merebak ke seluruh nusantara dan telah menjadi hidangan di kebanyakkan restoran-restoran di Malaysia.

 

Oleh kerana permintaan terhadap ikan keli hibrid ini sudah tidak asing lagi, maka wujudlah penternak-penternak seperti tumbuhnya cendawan selepas hujan.

 

Salah satu kehebatan ikan keli hibrid ini ialah, pertumbuhannya yang cepat dan tahan kepada kandungan air yang kurang oksigen.

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

IKLAN

 

Isi ikan keli hibrid clarias gariepinus yang memang sedap cenderung kepada rasa ikan keli bunga Taiwan, jadi tidak hairanlah memang ramailah penggemar-penggemarnya.

 

HABITAT

 

Habitat atau lingkungan hidup ikan keli ialah semua perairan air tawar.  Di sungai yang airnya tidak terlalu deras, atau di perairan yang tenang seperti danau, telaga, serta kolam-kolam kecil.

 

Ikan keli mempunyai insang tambahan yang membantu ikan ini bernafas untuk mendapatkan bekalan oksigen.

 

Oleh itu, ikan keli sangat tahan di perairan yang mengandungi bekalan oksigen yang sedikit. Ikan keli juga tahan terhadap pencemaran bahan-bahan organik.  Oleh itu, ikan keli amat tahan di dalam air yang kotor.

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

IKLAN

 

TABURAN

 

Ikan keli tersebar luas di benua Afrika dan Asia, terdapat diperairan umum yang berair tawar secara liar.  Di beberapa negara, khususnya di Asia, Ikan keli telah diternak, dipelihara di kolam seperti yang dilakukan di Filipina, Thailand, Indonesia, Laos, Kemboja, Burma dan India.

 

PERLAKUAN  IKAN KELI

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

 

Ikan keli yang hidup di air tawar, bersifat nocturnal iaitu aktif pada waktu malam dan menyukai kawasan yang gelap.

 

Pada siang hari, ikan keli lebih suka berdiam diri dan menyorok di dalam lubang-lubang atau tempat yang tenang dan aliran air yang tidak terlalu deras.  Ikan keli membuat sarang di dalam lubang – lubang di tepi sungai, permatang sawah dan kolam yang teduh dan tenang.

 

Berikut antara keperluan air untuk ternakan ikan keli hibrid ini:

 

Kenali Spesies Ikan Keli Hibrid

 

Suhu minima 20 oC, suhu maksima 31 oC, kesesuaian 24 – 28 oC. Kandungan oksigen minima 3 ppm, kandungan karbon dioksida di bawah 15 ppm, NH3 di bawah 0.005, NO2 sekitar 0.25 ppm, dan NO3 sekitar 250 ppm.  PH berkisar antara 6.5 – 8.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI