Nama saintifik: Lobotes Surinamensis

Famili: Lobotidae

Nama lain: Sung-sung, pelayak, sekusong, tidur, kakap batu, patipok

Nama Inggeris: Tripetail fish

Ciri fizikal: Keseluruhan warna gelap terutama bahagian ekor dan sirip.

Taburan: Bahagian tropika Lautan Atlantik, Selatan Jepun serta Indo Pasifik

 

Kenali Spesies Ikan Berekor Tiga

 

Tempatan: Hampir serata perairan pantai Semenanjung terutama kawasan muara

Habitat: Di bawah longgokan sampah hanyut, tiang, kapal berlabuh, unjam buluh

Diet: Ikan-ikan kecil dan krustasea

 

IKLAN

Ikan pecah periuk yang terdapat di seluruh perairan Asia Pasifik dan laut Tropika ini gemar menjadikan ‘sampah sarap’ atau sebarang objek/ pokok yang hanyut dibawa arus sebagai tempat perlindungan daripada ikan pemangsa yang lebih besar.

 

Kenali Spesies Ikan Berekor Tiga

 

Sejenis ikan yang agak unik kerana gemar berlindung di bawah timbunan tunggul kayu, reba pokok, sampah serta objek yang terapung dan hanyut. Antara objek yang paling digemari ialah reba nipah kerana reba ini terapung lama dan dahan-dahan yang terendam memberi ruang untuk berlindung dari musuh. Ia juga dikesan mendiami kawasan tiang konkrit atau rumah api.

 

Kenali Spesies Ikan Berekor Tiga

 

IKLAN

Apa yang menarik sekali, bilangan dan saiz ikan tersebut selalunya bergantung mengikut berapa besar saiz apungan yang telah hanyut. Kebiasaannya semakin besar apungan yang ditemui bermakna semakin besar dan banyak ikan pecah periuk yang menghuni apungan tersebut.

 

Ikan yang mampu membesar sepanjang 90 cm atau sehingga seberat 18 kg ini mempunyai bentuk rupa seakan-akan ikan tilapia hitam dan amat banyak ditemui terutamanya di perairan kawasan ini.

 

Kenali Spesies Ikan Berekor Tiga

 

Kebiasaannya ramai pemancing di sebelah pantai barat terutama sekitar Sungai Besar, Hutan Melintang, Perak membuat `operasi sampah hanyut’ sewaktu air mati. Kumpulan pemancing ini berlegar mencari pangkal nipah atau objek hanyut.

 

IKLAN

Apabila berjumpa, bot akan mendekati sampah kemudian hanyut bersama dan pada masa yang sama pemancing mula menghulurkan hirisan ikan.

 

Memancing ikan ini amat mudah sekali. Dengan menggunakan umpan hirisan sotong atau isi ikan, ikan ini akan mudah terperdaya.

 

Kenali Spesies Ikan Berekor Tiga

 

Padanan set pancing berkelas ringan seperti rod 10-18Lb dan kekili siri 2000 atau 3000 sesuai digunakan untuk memberi kepuasan maksimum.

 

Semakin jauh kami bergerak, semakin banyak apungan yang besar ditemui. Semakin banyak ikan pecah periuk berjaya diperoleh.

 

Kadang kala terdapat juga apungan yang kosong. Berkemungkinan apungan yang kosong ini telah ditemui oleh orang lain terlebih dahulu.

 

Kenali Spesies Ikan Berekor Tiga

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI