Kegilaan atau gila yang dimaksudkan di sini lebih kurang macam keadaan `tamak’. Bila dah terlalu tamak akhirnya akan jadi `gila’. Dalam memancing pun macam-macam jenis gila yang ada.

 

Gila Jig

Gila jenis ini hanya dialami oleh jigger pada dua situasi. Situasi pertama ialah ketika memilih jig untuk dibawa ke trip jigging. Terlalu banyak sangat jig nak dipilih sampai tak tau nak bawa yang mana. Situasi kedua adalah ketika untuk menggunakannya. Jadi `mabuk’ secara tiba-tiba yang menyebabkan seperti hilang kewarasan untuk memilih dan menggunakannya.

 

Kenali Penyakit Gila Yang Dihidapi Pemancing

 

Gila Trip

Gila jenis pulak bukannya berlaku ketika dalam trip memancing. Sebaliknya berlaku dalam minda yang mengakibatkan kepala seperti nak kebabom. Ia berlaku apabila banyak tawaran untuk join trip muncul secara serentak. Semua trip best belaka sama ada pada tarikh serentak atau terlalu rapat satu trip dengan trip yang lain.

 

Kenali Penyakit Gila Yang Dihidapi Pemancing

IKLAN

 

Gila Hasil

Gila jenis hanya dapat dikesan setelah berakhirnya sesuatu trip memancing terutamanya trip memancing laut dalam. Pemancing yang diserang gila ini dapat dikesan ketika proses pembahagian hasil pancingan. Para pegila ini tanpa segan silu berusaha untuk mendapatkan hasil pancingan yang berkualiti walaupun hasil pancingan tersebut bukannya beliau yang perolehi.

 

Kenali Penyakit Gila Yang Dihidapi Pemancing

 

Gila Spot

IKLAN

Gila jenis ini biasanya dialami oleh tekong atau juru pandu pancing ketika membawa pemancing menguji lubuk-lubuk berpotensi. Berpotensi menurut fahaman tekong dan juru pandu pancing itulah. Oleh kerana terlalu banyak lubuk atau spot yang hendak diuji, ia berkesudahan dengan satu spot pun tidak memberikan sebarang hasil kepada pemancing.

 

Kenali Penyakit Gila Yang Dihidapi Pemancing

 

Gila Kerusi

Kerusi yang dimaksudkan dalam gila jenis ini ialah seat atau posisi kedudukan tempat memancing. Lazimnya ia berlaku dalam trip memancing memancing di laut dalam sama ada trip jigging ataupun trip bottom. Kerusi yang sering direbutkan tentulah spot di bahagian belakang bot. Pemancing yang terkena gila jenis ini tidak akan mengalah kepada pemancing untuk terus memiliki kerusi tersebut setiap kali trip.

 

IKLAN

Kenali Penyakit Gila Yang Dihidapi Pemancing

 

Gila Kuasa

Gila jenis ini biasanya dialami oleh pemancing yang bersifat ketua dalam sesuatu trip berkumpulan. Atau seseorang yang paling banyak mengeluarkan belanja untuk sesuatu trip. Gila kuasa yang dimaksudkan ialah bersikap bossy yang gemar memerintah itu ini kepada ahli trip yang lain, seolah-olah pemancing lain itu seperti budak suruhannya.

 

Gila Gewang

Gila gila jenis hampir sama dengan gila jig juga. Bezanya, ia bukan berlaku di laut atau sungai sebaliknya di atas darat. Pegila gewang ini sebenarnya adalah pengumpul gewang. Apa saja gewang yang viral atau berstatus gewang keramat akan dimilikinya dengan apa cara sekali pun. Namun gewang tersebut langsung tidak digunakan ketika memancing. Malah, ada juga yang memancing atau casting pun tersangat jarang.

 

Kenali Penyakit Gila Yang Dihidapi Pemancing

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI