Greater amberjacks atau nama saintifiknya Seriola dumerili, adalah spesies terbesar dalam keluarga amberjacks. Dari aspek morfologi, amberjacks biasanya mempunyai jalur gelap yang meluas dari hidung ke hadapan sirip dorsal mereka.

 

Mereka tidak mempunyai sirip anal dan sirip anal yang lembut kurang daripada dua kali panjang sirip analnya. Amberjacks yang biasa ditemui sekitar 18 kg atau kurang, dan didapati di kawasan terumbu karang, tukun-tukun dan bangkai kapal.

 

Mereka biasanya mendiami perairan dalam sekitar 20 hingga 75 meter. Amberjacks yang lebih besar juga terdapat di Laut Pasifik.

 

Amberjacks yang lebih kecil, Seriola fasciata, mempunyai mata yang lebih besar dan badan yang lebih dalam daripada amberjack yang lebih besar.

IKLAN

 

Kenali Keluarga Ikan Aji-Aji!!

 

Badan mereka berwarna hijau zaitun atau kecoklatan hitam dengan sisi perak, dan biasanya mempunyai jalur gelap yang memanjang ke atas dari mata mereka. Amberjacks adalah pemangsa yang hebat, yang memakan sotong, ikan, dan krustasia, dan membiak di luar pesisir sepanjang tahun ini.

IKLAN

 

Banded Rudderfish atau Seriola zonata, adalah amberjack kedua terkecil. Spesies amberjack ini  boleh dibezakan dengan amberjack lain dengan kehadiran sirip dorsal pertama. Spesies juvenilnya memiliki corak band menegak seperti pilotfish, dan mengikuti objek besar atau haiwan lain sebagaimana ikan cobia yang gemar mengekori yu paus.

 

Individu yang besar tidak mempunyai corak jalur atau band. Ikan ini walaupun biasa ditangkap, jarang dikenal pasti. Spesies dewasa memiliki corak raccoon-strip pada lingkaran mata dan jalur emas berwarna di sisi, biasanya dipanggil amberjack apabila ditangkap, dan juvana dipanggil pilotfish.

IKLAN

 

Terdapat spesies amberjacks lain wujud di beberapa bahagian lain di dunia. Antaranya seperti yellowtail amberjack (termasuklah Asian yellowtail, the California yellowtail, yellowtail kingfish atau southern yellowtail), Almaco jack, dan Japanese amberjack (five-ray yellowtail).

 

Salah satu ciri membezakan famili amberjacks adalah dengan cara mengira jurai insangnya, tetapi ia agak rumit dan ada cara lain. Pertamanya, greater amberjack dewasa lebih mudah diidentifikasi berdasarkan ukurannya saja. Tidak ada satu pun dari amberjacks lain mencapai ukuran sebesarnya. Meskipun almaco jack mampu mencabarnya namun bentuk tubuhnya sangat berbeza, dan mudah dibezakan.

 

Kenali Keluarga Ikan Aji-Aji!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI