Tidak semua ikan memiliki saiz besar dan kepantasan berenang untuk menyelamatkan diri dari pemangsa. Sesetengahnya dibekalkan dengan baji (duri tajam) sirip tajam untuk mempertahankan diri. Ada sesetengahnya pula dilengkapkan dengan bisa. Jom kita kenali ikan-ikan tersebut.

 

BAJI

Nama saintifik: Platycephalus indicus

Nama umum: Bartail flathead

Pada asasnya ikan baji tidak menggigit atau memiliki sirip berduri yang berbisa. Tetapi perlu awas pada dua baji (duri tajam) di kiri dan kanan berdekatan dengan bahagian kepala. Elakkan memegang bahagian kepala ikan ini dengan tangan kerana duri yang terselindung ini boleh melukakan tangan anda dengan mudah dan setajam pisau.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

 

SEMBILANG

Nama saintifik : Plotosus canius

Nama umum : Gray-eel catfish

Ikan sembilang terkenal bagi kebanyakan kaki pancing yang gemar memancing pesisir pantai. Bentuknya badannya tidak bersisik dan licin. Selain itu, ikan sembilang juga mempunyai rasa yang agak sedap. Ketika mengendalikan spesies ini, kita perlu berhati-hati dengan sengat atau duri pada bahagian dorsal dan juga sepasang duri pektoralnya. Sengatan sembilang agak berbisa dan mampu mendatangkan rasa berdenyut dan sakit berterusan jika tidak dirawat segera.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

IKLAN

 

BELUKANG /PEDUKANG

Nama saintifik: Hexanematichthys sagor

Nama umum: Sagor catfish

Ikan pedukang hampir menyerupai ikan duri. Ikan ini selalunya menjadi pengacau umpan dan sering dinaikkan ketika memancing di kawasan berair payau. Begitu pun, seperti ikan duri, ikan pedukang juga mempunyai duri sengat yang berbisa. Duri ini terletak di bahagian sirip dorsalnya serta pada sirip pektoralnya.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

 

PARI

Nama saintifik: Dasyatis spp

Nama umum: Stingray

IKLAN

Ikan pari merupakan ikan yang berbentuk leper dan sering berada pada dasar badan air. Ketika mengendalikan ikan pari, perhatian harus diberikan kepada bahagian ekornya. Duri sengatan ikan pari yang terletak di sebalik ekornya sangat berbisa dan mampu memberikan kecederaan teruk. Sesetengah kes sengatan pari mampu membawa kepada kematian.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

 

TALANG

Nama saintifik: Scomberoides tol

Nama umum: Needlescaled queenfish

Ikan talang lampai dewasa biasanya berlegar di permukaan air dalam kawanan kecil. Ikan ini akan memburu ikan kecil sebagai makanannya. Terdapat duri pada sirip dorsal dan sirip analnya yang sesetengahnya mempunyai toksin yang berbisa.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

IKLAN

 

ARUAN TASIK

Nama saintifik: Rachycentron canadum

Nama lain: Cobia

Aruan tasik mempunyai daya larian yang begitu kuat. Spesies ini juga mampu membesar mencapai saiz gergasi. Dalam mengendalikan ikan ini terutama di atas bot yang bergerak, perlu lebih berhati-hati terhadap sebarang risiko terkena sengatan durinya. Sebaris duri keras dan tajam aruan tasik yang terletak pada bahagian sirip dorsalnya boleh menyebabkan kecederaan yang serius.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

 

MAYONG

Nama saintifik: Netuma thalassina, Arius thalassinus

Nama umum: Giant seacatfish

Ikan mayong mempunyai bentuk seperti ikan duri namun saiznya lebih besar dan mampu mencapai panjang sehingga 1.8 meter. Ikan mayong juga mempunyai duri dan sengat yang berbisa serta mampu mendatangkan kecederaan. Duri utama pada sirip dorsalnya sangat tajam dan keras ditambah dengan sepasang duri pada bahagian pektoralnya.

 

Kenali Ikan Laut Berbaji Dan Bersirip Tajam

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI