Acanthopagrus berda atau nama globalnya picnic seabream mungkin dinamakan sedemikian kerana mudah untuk ditemui di kawasan orang berkelah di tepian pantai umpamanya.

 

Sementara ia dinamakan ikan kuku mungkin warnanya ada persamaan dengan kuku manusia.

Ikan kuku putih atau kuku pasir ini bersifat jernih, sisik berkilat keperakan tetapi gelap sedikit, badan tegap melebar dan berekor cabang.

 

Ia biasanya merayau kawasan pantai dan muara berkedalaman 2meter hingga 50meter dari permukaan. Berkeupayaan merayau di kawasan air payau sehingga air tawar.

Di Pantai Timur ikan ini akan mudik ke hulu sungai ketika musim tenkujuh dan keluar kembali ke kawasan muara sungai atau pesisiran pantai dua minggu selepas habis musim.

 

Kenali Ikan Kuku Putih

 

 

 

Picnic seabream sejenis ikan dasar atau bottom feeder mengemari kawasan berpasir dan lumpur keras menjadi kawasan tumpuan.

Sesuai dengan sifat diet utama, beting pasir dan lagun muara sering dijadikan kawasan serangan kuku terhadap mangsanya.

 

Di Australia dan Jepun umpamanya subspesies bream amat popular di kalangan pemancing pantai.

IKLAN

Ikan-ikan ini banyak berkeliaran di tepian benteng, dermaga dan kawasan pantai berbatu yang dipenuhi rumpai laut. Ia menjadi spesies tarikan utama jika kunjungan ke tempat begini.

 

Info taburan ikan kuku putih banyak tertumpu ke arah kepulauan Asia Tenggara di mana sebelah Laut China Selatan mendominasi populasi ikan ini.

Bermula dari selatan Jepun hingga Utara Australia adalah had utama taburan kuku. Jelas menunjukkan ikan ini lebih tertumpu kepada kawasan lautan iklim sederhana dan laut yang lebih panas.

 

Kenali Ikan Kuku Putih

 

Warna ikan kuku putih cerah berkilat umpama perak di dalam air. Pudar kehitaman sedikit apabila ia mati.

Sisiknya kelihatan kasar dan lebih keras dari ikan kapas yang hampir menyerupai kuku ini. Ikan kapas memiliki sisik yang lembut bertentangan dengan sisik kuku.

Kuku boleh membesar sehingga 90cm atau berat yang dilaporkan ialah 3.2kg. Setakat ini spesimen yang pernah saya lihat kurang dari 1kg, teringin juga untuk merakamkan kuku yang lebih dari 2kg.

IKLAN

 

Persoalannya adakah kuku saiz sebegini mendiami kawasan pantai kita atau induk akan bergerak jauh ke tengah apabila tahap matang.

Jika ada pemancing yang berjaya memperolehi kuku lebih dari 1.5 kg sudah dikira bertuah! Warna di hujung sirip dorsal dan ekor lebih gelap sedikit.

 

Kenali Ikan Kuku Putih

 

Ekor bercabang tegap mampu membuat pecutan dan kuasa asakan buat pemancing. Bermulut kecil dibarisi ketulan gigi kasar seperti batu penumbuk.

Fizikal yang dimiliki gigi ini membantu ia memecahkan cengkerang keras dengan sekali ngap.

Tiada masalah buatnya untuk memecahkan cengkerang teritip dan ketam batu yang turut berada di dalam rangkaian makanannya.

 

IKLAN

Taksonomi:

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Family: Sparidae

Genus: Acanthopagrus

Species: A. berda

Binomial name: Acanthopagrus berda, (Forsskål, 1775)

 

Kenali Ikan Kuku Putih

baca juga Cara mudah buat umpan ikan kuku

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI