Di sebaliknya ikan yang biasa kita tangkap dijadikan sumber protein, ikan hiasan, ada juga ikan yang lebih besar saiznya dari manusia, mampu mencederakan dan membunuh dan sebagainya. Dan terdapat juga beberapa fakta luar biasa yang perlu diketahui tentang ikan dan juga moluska atau sesiput.

 

Hidupan Marin Genius

 

Dolfin

Otak ikan lumba-lumba atau dolfin berfungsi untuk komunikasi sosial, mampu mengolah maklumat, menyelesaikan masalah dan cergas dalam menerima perkara-perkara baru. Tidak hairanlah ikan lumba-lumba pernah membantu peronda pasukan tentera laut Amerika Syarikat sekitar tahun 1960-an. Ikan ini menggunakan sonar biologi mereka untuk mencari objek tertentu.

 

Kenali Hidupan Marin Yang Genius & Hidup Lama

 

Sotong Kurita

IKLAN

Pelbagai kajian telah dilakukan untuk menguji kecerdasan haiwan ini. Antaranya, meletakkan ketam di dalam bekas dalam takungan. Ternyata sotong kurita mampu membuka bekas dan menangkap ketam berkenaan.

 

Jadi, pastikan anda tidak menggunakan sotong kurita hidup sebagai umpan jika memancing secara bersauh kerana berkemungkinan besar ia menyorok di dalam apa-apa saja bekas atau botol yang ditemuinya.

 

Kenali Hidupan Marin Yang Genius & Hidup Lama

 

Hidupan Panjang Usia

IKLAN

 

Ikan Koi

Ikan ini merupakan simbol dari negara matahari terbit, Jepun. Bukan sahaja harganya mahal, hayatnya juga boleh lama, iaitu lebih dari 200 tahun. Ikan koi yang paling tua yang pernah direkodkan adalah koi betina yang diberi nama Hanako yang mati pada 7 Julai 1977 (1751 – 7 July 1977).

 

Ikan yang dipelihara oleh beberapa penjaga ini mati ketika berumur 226 tahun di bawah penjagaan Dr. Komei Koshihara.

 

Kenali Hidupan Marin Yang Genius & Hidup Lama

IKLAN

 

Paus bowhead

Paus bowhead merupakan mamalia laut yang hidupnya paling lama. Antara rekod yang pernah dicatatkan tentang mamalia ini adalah 211 tahun umurnya.

 

Kenali Hidupan Marin Yang Genius & Hidup Lama

 

Geoducks

Ia salah satu keluarga moluska yang berumur panjang. Kerang yang hidup di air masin ini mampu hidup sehingga 160 tahun. Bagaimana untuk mengetahui umurnya? Ia boleh dilihat dari leher yang panjangnya boleh melebihi 1meter panjang.

 

Kenali Hidupan Marin Yang Genius & Hidup Lama

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI