Persekitaran yang digemari spesies belut sawah dah rawa ini termasuk pelbagai jenis air tawar cetek seperti air tawar, perairan, rawa, sungai, sungai, parit, terusan, tasik, takungan dan kolam. Walaupun mereka lebih suka air tawar, mereka juga dapat bertolak ansur dengan keadaan payau dan masin. Kedalaman kurang dari tiga meter adalah optimum.

 

Kenali 2 Spesies Belut Air Tawar!!

 

Belut juga berupaya menahan suhu sejuk dan pelbagai tahap oksigen. Spesies ini boleh mendapat sehingga 25% oksigen dari udara melalui kulitnya jika tidak menggunakan insang di bawah air. Asian swamp eel atau swamp eel ini memiliki badan yang tidak berskala, anguilliform (seperti ular) yang mampu membesar panjang hingga satu meter, namun spesimen dewasa yang lazim ditemui sekitar 25 hingga 40 cm panjang.

 

Belut air tawar mempunyai ekor tirus dan muncung kepala tumpul, dan tidak mempunyai sirip anal dan sirip pelvik. Sirip dorsal, sirip anal dan sirip kaudal adalah asas, dengan sirip ekor hampir tidak hadir. Sirip ini berperanan untuk melindungi belut daripada berguling dan membantu dalam membelok secara mengejut dan berhenti. Membran insangnya bersatu, tetapi insang berbentuk `v’ terletak di bawah kepalanya. Bentuk sedemikian menghalang aliran terbalik.

IKLAN

 

Umumnya belut berwarna coklat kehitaman pada bahagian atas tubuh dan berwarna coklat keputihan kadang juga berwarna coklat kemerahan pada bagian bawah tubuh. Sesetengahnya berwarna terang dengan bintik kuning, hitam, dan emas. Belut ini memiliki mata yang kecil, mempunyai gigi-gigi yang tajam dan runcing dan memiliki bibir yang cukup lebar.

 

Belut juga tidak memiliki sisik namun tubuhnya memiliki lendir yang berguna untuk mengurangi geseran pada air ketika berenang. Dengan lendir yang licin juga ia mampu meloloskan belut daripada pemangsanya.

IKLAN

 

Kenali 2 Spesies Belut Air Tawar!!

 

Belut adalah pemangsa ganas di lingkungan sawah dan rawa. Dietnya terdiri daripada ikan kecil, cacing serta krustasea. Kebiasaannya diam atau bersarang di dalam lubang berlumpur dan menunggu mangsa untuk menyerang hendap.

IKLAN

 

Haiwan yang aktif pada waktu ini juga merupakan haiwan hermaprodit, yang mana ketika juvenil merupakan belut betina dan bersarang di lubang untuk meletakkan telur-telurnya pada buih-buih di air yang cetek.

 

Jika telur menetas, keluarlah anak belut yang semuanya betina. Dalam peningkatan usia dan ketika kekurangan belut jantan, belut-belut betina ini akan bertukar menjadi belut betina.

 

Kenali 2 Spesies Belut Air Tawar!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI