Pada saya, kunjungan ke sungai pegunungan di Pahang benar-benar menguji fizikal dan mental. Keindahan sungai dan hutan belantaranya benar-benar memukau pandangan mata. Pada saat saya menulis ini, masih terbayang bagaimana tengas melenturkan hujung joran selain terjumpanya anak-anak tengas dan juga kelah berenang bebas di celah batu.

 

Namun saya tidak pasti sampai bilakah keindahan hutan belantaranya dan penghuni sungainya akan mampu bertahan kerana tidak lama lagi, pokok-pokok balak besar yang menjadi zon penampan Sungai Hulu Lembing ini bakal ditebang. Namun, saya tetap berhajat mahu ke sini lagi dan cuba untuk sampai di bahagian tengah Sungai Hulu Lembing.

 

Kepada rakan-rakan yang ingin mencuba pancingan sungai pegunungan sebegini, saya ingin berkongsi sedikit panduan dan info:

 

Untuk trip melibatkan trekking, persediaan bersenam atau berjoging adalah cara terbaik untuk persediaan. Tidak mengapa jika kita berbadan besar yang penting sihat dan cergas.

 

Kelengkapan Penting Untuk Trip Trekking Sungai Pegunungan

 

Pilih beg yang sesuai untuk tujuan trekking dan hadkan barang yang akan dibawa. Bawa barang yang betul-betul penting untuk digunakan saja.

IKLAN

 

Pastikan kasut yang dipakai jenis tahan lasak. Bagi saya dan kebanyakan geng trekking, kasut getah berharga kurang dari RM10, sudah cukup baik. Pastikan saiznya tidak terlalu ketat dan longgar.

 

Pakai stoking untuk elakkan kaki melecet. Gunakan stoking panjang (stoking bola untuk elakkan serangan pacat dan terkena duri).

 

Kelengkapan Penting Untuk Trip Trekking Sungai Pegunungan

 

Pakai pakaian yang cepat kering. Kalau boleh elakkan pakaian material cotton yang menyerap dan menyimpan air. Dan jangan lupa bawa sleeping bag kerana cuaca malam sangat sejuk.

IKLAN

 

Maksimum dua joran setiap seorang. Jangan bawa joran 1 piece. Jika ada travel rod 3-5 pieces lagi bagus. Dan pastikan joran yang dibawa bersesuaian dengan jenis pancingan sungai pergunungan.

 

Kelengkapan Penting Untuk Trip Trekking Sungai Pegunungan

 

Bawa kelengkapan sewajarnya seperti tiub motosikal, minyak petrol tambahan, pam angin, spanar, jika menaiki motosikal. Untuk perjalanan dalam hutan, sebaiknya tukar tayar kepada tayar berbunga cross.

 

Buang atau tanam sampah (tin kosong, plastik) di satu tempat, jangan sepahkan ia. Tanamkan sikap menyayangi alam semula jadi yang bersih dan sihat.

IKLAN

 

Kelengkapan Penting Untuk Trip Trekking Sungai Pegunungan

 

Pastikan jalan dalam kumpulan, elakkan dari terpisah jauh dengan rakan. Setiap orang pastikan nampak kelibat rakan di hadapan dan rakan di hadapan pula kena pastikan ada rakan di belakangnya.

 

Jangan menegur jika terpandang perkara pelik di dalam hutan, mengambil dan bawa pulang benda-benda yang pelik.

 

Kelengkapan Penting Untuk Trip Trekking Sungai Pegunungan

 

Doa, tawakal mohon perlindungan keselamatan dari Allah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI