Waktu bukanlah halangan bagi para pemancing untuk melakukan aktiviti memancing. Kegelapan malam tidak akan menjadi masalah untuk mengejar ikan buruan. Memancing pada waktu malam hari malah boleh jadi lebih menjanjikan kerana sebahagian ikan mencari makan pada waktu malam.

 

Memancing di tasik atau sungai pada waktu malam cukup menyenangkan, namun ia sedikit sukar untuk dilakukan namun yang pasti memancing waktu malam lebih mendamaikan kerana jauh dari rasa panas matahari.

 

Jangan Pergi Mancing Waktu Malam Kalau Takde Perkara Berikut

 

Selain itu persaingan lebih kurang kerana hampir jarang orang memancing pada malam hari. Pengalaman saya memancing pada malam hari memerlukan lebih banyak tumpuan kerana suasana yang gelap.

Berikut disenaraikan peralatan yang wajib dibawa ketika memancing pada waktu malam.

 

IKLAN

Chemical light snap

Bentuknya seperti stick kecil yang berisi cairan yang dapat menyala jika dipatahkan dan dapat dipasang pada pelampung sehingga kelihatan pada waktu memancing di kegelapan malam. Nyalaan cairan tersebut dapat mencapai 5-8 jam sehingga cukup untuk menemani anda memancing pada malam hari itu.

 

Jangan Pergi Mancing Waktu Malam Kalau Takde Perkara Berikut

 

Loceng mini

IKLAN

Loceng kecil ini biasanya diletakkan pada hujung joran atau stick yang gunanya sebagai indikator bunyi kalau ikan memakan umpan kita. Penggunaan loceng mini juga penting untuk mengurangkan penggunaan cahaya terutamanya jika memancing di sungai atau tasik semulajadi di mana ikan-ikan air tawar yang agak sensitif terhadap cahaya buatan yang tidak semulajadi.

 

Jangan Pergi Mancing Waktu Malam Kalau Takde Perkara Berikut

 

Lampu portable

Ramai pemancing menggunakan pelbagai jenis lampu atau pelita seperti lampu mudah alih, lampu suluh, lampu kepala, pelita kabaid malah saya pernah saya pernah melihat sendiri para pemancing menggunakan genset mini sebagai sumber cahaya di tepi air.

IKLAN

 

Apapun jenis lampu penerang yang akan dipakai sebaiknya mempertimbangkan ikan yang akan dipancing. Ikan tilapia menyukai cahaya terang sehingga penggunaan lampu dengan genset juga akan menarik perhatian mereka. Sementara kebanyakan ikan lain tidak menyukai cahaya terang dan bersikap keluar dari zon bercahaya.

 

Jangan Pergi Mancing Waktu Malam Kalau Takde Perkara Berikut

 

Pakaian sesuai

Pakaian yang selesa dan sesuai seperti jaket dan kasut but getah yang bagus untuk keselamatan dan selamat dari kesejukan malam. Jika perlu mungkin sebaiknya anda membawa juga termos yang berisi kopi panas agar lebih nikmat saat memancing. Dan jangan lupa untuk menyiapkan makanan ringan agar tidak kelaparan pada malam hari.

 

Jangan Pergi Mancing Waktu Malam Kalau Takde Perkara Berikut

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI