Bagi mabuk laut ringan, ia tidak terlalu mengganggu aktiviti pemancing. Pemancing yang mabuk laut ringan akan merasa sedikit pening sahaja dan boleh diubati dengan hanya menyapu minyak angin atau apa-apa ubat sapuan.

 

Bagi mabuk laut sederhana, pemancing akan muntah tetapi masih boleh melakukan aktiviti memancing. Kes mabuk berat pula akan menyebabkan pemancing termuntah beberapa kali dan tidak mampu untuk berdiri apalagi melakukan sebarang aktiviti memancing.

 

Jangan Buat Perkara Kalau Rasa Nak Mabuk Laut!!
Foto: Fazry Gill

 

Sementara bagi kategori mabuk darat pula, ia selalunya terjadi apabila kita sudah berada di darat. Kesannya boleh dirasai sehingga beberapa hari. Mereka yang mabuk darat akan rasa terumbang-ambing semasa berdiri dan tidur. Mabuk darat juga boleh membahayakan jika mereka yang terlibat memandu kenderaan.

Gangguan kecil pada medula oblongata di otak akan menyebabkan individu terasa seakan dibuai-buai. Kesan mabuk darat ini akan hilang dengan sendiri.

 

IKLAN

Pelbagai cara boleh gunakan untuk mengelak dari mabuk laut. Semua kaedah ini diperoleh dari perbualan dengan nelayan-nelayan tempatan dan rakan-rakan pemancing yang lain. Walaupun anda biasa ke laut, risiko untuk mabuk laut tetap ada.

 

Sebaiknya kurangkan mengambil makanan yang banyak minyak (berlemak) sebelum turun ke laut. Lebih bagus sekadar mengalas perut dengan makanan yang kaya protein.

 

Makan asam atau benda masam seperti asam masin ketika tekak mula terasa mual. Tapi jangan makan berlebih pula kerana ia boleh menyebabkan rasa loya sekaligus percepatkan lagi pening dan mabuk.

IKLAN

 

Jangan terlalu lama memandang lantai bot. Kerap mengikat perambut atau mata kail di atas bot boleh mengundang mabuk laut.

 

Jangan merenung atau melihat riak air laut dalam tempoh yang lama. Pergerakan naik turun bot dibawa alun akan percepatkan proses pening. Cuba beri tumpuan pada objek jauh seperti pantai, bot nelayan, bukit-bukau dan pulau-pulau. Dalam pada masa cuba atur pernafasan agar berasa tenang dan damai.

 

IKLAN

Pastikan anda tidak mencium bau minyak diesel dan asap bot. Bau petrol juga boleh menimbulkan masalah yang sama. Duduklah di mana arah angin bertentang dengan bau petrol.

 

Jangan duduk berdekatan enjin bot. Bunyi yang kuat boleh mengundang mabuk. Cubalah ambil angin segar dengan duduk di bahagian hadapan bot.

 

Jangan bermain dengan hasil tangkapan terlalu lama. Jangan terbuai dengan keseronokan sementara. Harus diingat, bau hanyir ikan boleh menerbitkan rasa loya.

 

Jangan Buat Perkara Kalau Rasa Nak Mabuk Laut!!

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI