Meningkatkan Kesuburan

Bagi para lelaki, sangat disarankan memakan ikan ketutu. Kerana ikan ini mempunyai manfaat untuk meningkatkan vitalitas. Hal tersebut disebabkan dalam ikan ketutu banyak mengandung enzim dan juga hormon yang dapat membantu meningkatkan kesuburan bagi lelaki.

 

Ubat Penyembuhan Pasca Pembedahan

Salah satu manfaat ikan ketutu lainnya ubat alami dalam penyembuhan pasca pembedahan. Dengan pengambilan ikan ketutu secara rutin dalam jumlah yang cukup, maka akan mempercepatkan proses penyembuhan pasca pembedahan.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ramai Yang Suka Makan Ikan Ubi

 

Menghaluskan Kulit

Bagi lady anglers, pengambilan ikan ketutu dengan jumlah minimum 100 gram setiap hari, mampu membuat kulitnya menjadi halus dan mulus. Ini kerana ikan ketutu sangat kaya kandungan vitamin E. seperti yang kita tahu Vitamin E merupakan salah satu jenis vitamin yang bermanfaat untuk kesihatan serta kecantikan kulit.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ramai Yang Suka Makan Ikan Ubi

IKLAN

 

Agen Awet Muda

Selain dapat menghaluskan kulit anda, khasiat lain ikan ketutu yang banyak mengandung vitamin E ini, ialah membantu kita awet muda (jika diambil secara rutin). Sebab vitamin E yang ada di ikan ketutu, selain menghaluskan juga dapat meremajakan kulit anda serta membuang sel-sel kulit mati serta kerutan di permukaan wajah.

 

Mengubati Patah Tulang

Rawatan pesakit patah tulang dengan menggunakan atau pengambilan ikan ketutu merupakan cara yang tepat. Hal tersebut disebabkan kadar albumin yang tinggi dalam ikan ketutu sangat bermanfaat dalam pemulihan sel-sel tubuh yang rosak serta juga terbelah (pesakit patah tulang akan mempunyai sel yang terbelah). Untuk memperbaiki dan juga memulihkan sel tubuh yang telah terbelah tersebut dengan menggunakan albumin yang di dalam ikan ketutu.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ramai Yang Suka Makan Ikan Ubi

 

IKLAN

Dapat Meningkatkan Kadar Albumin Di Dalam Tubuh

Albumin merupakan protein yang diproduksi oleh hati, kekurangan albumin membuat seseorang mudah terkena infeksi hepatitis. Orang yang mempunyai kadar albumin yang rendah terdedah terinfeksi dengan pelbagai penyakit hati seperti liver, hepatitis bahkan sirosis hati.

 

Meningkatkan Sistem Imun Tubuh

Manfaat albumin yang lainnya adalah untuk meningkatkan sistem imun tubuh. Kalau sistem imun meningkat, tubuh anda akan kebal terhadap pelbagai macam penyakit yang dapat masuk ke dalam tubuh.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ramai Yang Suka Makan Ikan Ubi

 

IKLAN

Penyembuhan Luka Terbakar

Saat terkena luka terbakar, ada beberapa sel yang rosak. Kandungan albumin yang terdapat dalam ikan ketutu dapat memulihkan sel yang rosak akibat luka bakar tersebut. Kalau sel rosak tersebut dapat dipulihkan maka penyembuhan pada luka terbakar pun akan semakin cepat.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ramai Yang Suka Makan Ikan Ubi

 

Mengubati Penyakit Hepatitis

Salah satu khasiat albumin lain ialah mengubati penyakit hepatitis. Hepatitis terjadi disebabkan oleh hati yang tidak mampu memproduksi albumin yang sangat bermanfaat bagi kesihatan hati. Oleh kerana itulah pengambilan daging ketutu dapat bermanfaat.

 

Ini Sebabnya Kenapa Ramai Yang Suka Makan Ikan Ubi

 

Mengurangi Risiko Terkena Serangan Jantung

Dengan pengambilan daging ikan ketutu secara rutin dalam jumlah yang tepat dipercayai dapat mengurangi risiko terkena penyakit serangan jantung.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI