Ikan Temoleh merupakan sejenis ikan air tawar yang hampir terancam akan punah. Jika ia pupus sepenuhnya maka terhapuslah juga seribu satu khasiat yang ada pada ikan ini. Sementara ia ada, cubalah untuk jadikannya sebagai rutin dalam diet pemakanan anda kerana khasiat ternyata mengejutkan.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Perlu Belajar Makan Ikan Temoleh

 

Lambat Tua

Asid lemak omega 3 yang ada pada ikan temoleh sangat penting untuk mencegah inflamasi sehingga dapat mengurangkan risiko penuaan diri. Dengan itu wajah anda pun akan terlihat segar, awet muda, dan tidak mudah berkedut.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Perlu Belajar Makan Ikan Temoleh

 

Sel Otak Berhubung

Jika menjadi kebiasaan memberi anak-anak khasiat ikan temoleh sejak dari kecil lagi, ia sangat membantu mencerdaskan otak kanak-kanak. Asid lemak omega 3 terlalu banyak khasiat dan nutrisi dan alangkah ruginya jika mengabaikan pengambilan ikan temoleh ini.

 

IKLAN

Meningkatkan metabolisme

Salah satu manfaat ikan temoleh bagi kesehatan yang paling penting adalah untuk meningkatkan metabolisme tubuh. Hal ini sangat membantu terutama bagi yang sedang melaksanakan program diet.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Perlu Belajar Makan Ikan Temoleh

 

Mengurangkan risiko stroke

Stroke terjadi atau berpunca tekanan darah tinggi dan kerap mengambil makanan yang berkadar lemak tinggi. Dengan pengambilan (memakan) ikan temoleh secara rutin ia akan membantu menurunkan kolesterol dalam tubuh, selain itu juga sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung. Dengan itu akan dapat mengurangi risiko diserang stroke.

 

Melancarkan peredaran darah

IKLAN

Pengambilan ikan temoleh secara teratur juga mampu melancarkan peredaran darah dalam tubuh manusia, sehingga terhindar dari risiko penyumbatan pada pembuluh darah.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Perlu Belajar Makan Ikan Temoleh

 

Menjauhi obesiti

Ikan temoleh merupakan salah satu jenis ikan yang rendah lemak. Jadi apabila anda mengambilnya setiap hari tidak akan menyebabkan penambahan berat berat badan atau obesiti. Ia juga terhindar dari pengumpulan lemak dalan tubuh. Malah ia juga dapat mencegah kolesterol tinggi.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Perlu Belajar Makan Ikan Temoleh

IKLAN

 

Baik untuk tulang

Vitamin D dan B2 yang terdapat pada ikan temoleh sangat bermanfaat dalam menjaga kesihatan tulang. Membuatnya lebih kkukuh, tidak mudah rapuh maupun patah. Ini sangat baik diambil secara rutin terutama bagi tempoh tumbesaran kanak-kanak.

 

Mencegah Depresi

Kandungan protein yang tinggi pada ikan temoleh bermanfaat dapat mencegah depresi. Dengan kesempurnaan keperluan gizi serta vitaminnya, ia sangat berguna bagi menambah stamina, meningkatkan mood, fikiran juga menjadi tenang dan cerdas.

 

Ini Sebabnya Kenapa Korang Perlu Belajar Makan Ikan Temoleh

 

Mencegah Alzheimer

Kandungan gizi dari ikan temoleh ini sangat penting untuk mencegah penyakit Alzheimer. Memakannya secara teratur mampu membantu meningkatkan daya ingatan sehingga tidak akan mudah lupa. Namun dalam pengolahannya, adalah lebih baik ia dikukus daripada digoreng, agar khasiatnya dapat lebih maksima.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI