IKLAN

 

Nama Sosmed: Abd Rahman

Nama gelaran : Tekong Kuda Laut

Kerjaya: Tekong

 

UMPAN: Sejak bilakah anda menjadi tekong?

ABD RAHMAN: Sebagai anak nelayan, saya telah didedahkan dengan laut sejak dari kecil lagi. Sejak dari kecil saya sudah bergelumang dengan laut.

Sejak dari kecil juga saya sudah terbabit dengan dunia hanyir ni. Kadang-kadang sampan atau bot nelayan ni menjadi rumah kedua saya.

Namun secara rasminya saya menjadi tekong kira-kira 15 tahun yang lalu.

 

Selain kerjaya sebagai tekong, saya juga angler. Memancing macam-macam jenis ikan darat dan laut. Cari pengalaman dan belajar.

Sama ada candat, casting, jigging, bottom, poping semua saya main… paling suka ultralight set fight dengan ikan besar.

Udang, puyu, kolam ikan darat pun saya main… asalkan memancing.

 

IKLAN

 

UMPAN: Kenapa anda memilih kerjaya ini?

ABD RAHMAN: Pada peringkat awalnya saya menjadi tekong ini sekadar untuk suka-suka saja. Tambah pula memancing dah jadi hobi nombor satu.

Jadi, bila boleh bawa sendiri sampan atau bot, tentu lebih senang untuk saya memancing di lubuk-lubuk pilihan saya sendiri.

Dari situlah ia sedikit demi sedikit ia bertukar menjadi kerjaya sehinggalah sekarang ini.

 

 

IKLAN

UMPAN: Apa kriteria yang perlu ada untuk menjadi seorang tekong?

ABD RAHMAN: Paling utama mestilah cekap mengendalikan sampan atau bot. Sebab kita bukan bawa nyawa kita seorang saja. Banyak nyawa yang perlu dipertanggungjawabkan.

Kemudian mestilah rajin memancing juga. Tentu pelanggan tidak suka bila tengok tekong sekadar bawa ke lubuk saja kemudian duduk goyang kaki.

 

Selain itu perlulah berikan servis yang terbaik dan juga ramah. Segala ilmu yang ada jangan sama sekali kedekut untuk dikongsi tanpa mengira pelanggan. Jangan sesekali memilih pelanggan untuk berikan yang terbaik.

 

 

UMPAN: Apa rintangan dan harapan anda dalam meneruskan tugasan ini?

ABD RAHMAN: Rintangan tu tidaklah banyak sangat selain faktor cuaca dan ikan tak buka mulut. Bila ikan kurang makan, maka banyaklah spot yang asyik kena ubah dan geledah.

Kalau ikan galak makan, maka taklah banyak tempat kena ubah. Saya bukan mengira soal kos petrol tetapi tentang kepuasan dan masa pelanggan.

 

 

UMPAN: Boleh ceritakan sedikit pengalaman memancing (trip) yang manis dan pahit?

ABD RAHMAN: Smeua trip yang saya bawa dan saya anjurkan tu adalah pengalaman manis sebab yang penting adalah UKHWAH.

Yang paling pahit pulak rasanya takde sangat… selain trip kna kencing. Tapi saya anggap itu sebagai lumrah dalam mencari rezeki.

 

 

Pakej sewaan bot

 

  • Saiz bot: (bot – 29’ x 8’ ) / (sampan – 28’ x 7’ )
  • Enjin: (bot – 115hp) / (sampan – 75hp)
  • Kapasiti pemancing: (bot – max 7 pemancing) / (sampan – max 5 pemancing)
  • Pakej sewa: (bot – RM550) / (sampan – RM350)
  • Lokasi pancing: Pulau Aman, P. Rimau, Pulau Kendi dll.
  • Lokasi jeti : Batu Kawan, Pulau Pinang.