Nama penuh: Zainal Bin Latib

Nama FB: Pakngah Bullet Fly

Umur: 58 tahun

Asal: Alor Setar

Nama produk: Bullet fly

 

Ikon : Otai UL – Pakngah Bullet Fly

 

Jika di sebelah utara tanah air, nama Pak Ngah memang dikenali ramai oleh kaki pancing di sana.

Kaki pancing terutama kaki mengilat mengenali Pak Ngah kerana pengalaman dan keupayaan Pak Ngah dalam menghasilkan bullet fly buatan tangan yang memang terbukti prestasinya.

 

Pak Ngah meminati sukan memancing sejak sekian lama. Malah, Pak Ngah juga sering terlibat dengan banyak aktiviti berkaitan sukan memancing di sekitar Kedah dan Pulau Pinang, lebih-lebih lagi aktiviti yang menjurus kepada pendidikan untuk komuniti pancing.

 

Ikon : Otai UL – Pakngah Bullet Fly

 

Pengalaman memancing

 

Menurut Pak Ngah, pengalaman memancingnya bermula sejak sekian lama. Jadi tidak hairanlah, dunia memancing ini sudah menjadi sebahagian daripada hidup Pak Ngah sendiri.

IKLAN

Berkongsi kisah pengalaman memancingnya, Pak Ngah memberitahu bahawa dia mula mengenal pancing dan kail sejak usia 12 tahun. Waktu itu, aktiviti memancing Pak Ngah lebih ke arah pancingan laut.

 

Sekitar tahun 2001, Pak Ngah mula meminati pancingan ultralight. Waktu itu, Pak Ngah telah berjinak-jinak dengan pancingan ikan tarpon atau bulan.

Pancingan ultralight Pak Ngah bermula apabila dia pulang dan menetap di Kedah setelah beberapa tahun merantau.

 

Ketika menceburi pancingan ultralight, Pak Ngah merasakan kepuasan yang tersendiri.

Dengan rod dan tali yang mempunyai poundage yang rendah, perlawanan dengan ikan terutama spesies tarpon cukup menghiburkan.

Sejak itu juga, Pak Ngah mula berjinak dengan umpan tiruan dan mula menghasilkan umpan bulu atau bullet fly sehingga sekarang.

 

Ikon : Otai UL – Pakngah Bullet Fly

 

Cetusan idea bullet fly

 

IKLAN

Pak Ngah turut berkongsi cerita bagaimana permulaan ketika dia menghasilkan umpan bulu atau bullet fly secara buatan tangan yang kekal mendapat sambutan hingga hari ini.

Permulaan Pak Ngah menjadi seorang crafter bullet fly banyak mendapat dorongan daripada teman karibnya iaitu arwah Cikgu Fadzil.

Arwah Cikgu Fadzil banyak merupakan orang yang bertanggungjawab mengajar dan memperkenalkan pembuatan bullet fly kepada Pak Ngah.

 

Dari situ, Pak Ngah mula belajar cara pembuatan dan material bagi menghasilkan bullet fly yang berkualiti.

Jenis bulu dan cara ikatan banyak mempengaruhi bullet fly yang dihasilkan.

Selang beberapa ketika, Pak Ngah mula cuba untuk meningkatkan kualiti bullet fly buatannya baik dari segi material, persembahan dan prestasi.

Hingga kini, material utama penghasilan umpan bulu ini ialah bulu ayam jantan kampung.

 

Sejak dari awal, Pak Ngah menghasilkan umpan bulu secara kecil-kecilan sahaja sama ada untuk kegunaan diri sendiri dan beberapa orang teman rapat yang sering keluar memancing bersama.

Lama-kelamaan permintaan daripada rakan-rakan Pak Ngah semakin meningkat kerana keupayaan bullet fly buatan Pak Ngah betul-betul ‘mencakup’.

 

IKLAN

Akhirnya, Pak Ngah mula menghasilkan umpan ini dengan skala yang lebih besar bagi memenuhi permintaan daripada kaki pancing.

Hari ini, bullet fly hasil kerja tangan Pak Ngah mendapat permintaan daripada kaki pancing di seluruh Malaysia.

 

Ikon : Otai UL – Pakngah Bullet Fly

 

Harapan dalam sukan memancing

 

Sebelum mengakhiri perbualan, penulis sempat bertanya apakah harapan Pak Ngah bagi pemancing dan industri memancing itu sendiri.

Secara peribadi, Pak Ngah mengatakan bahawa dia mengharapkan akan berdiri lebih ramai lagi kaki pancing yang berilmu baik dari segi kaedah pancingan dan juga dari segi penjagaan alam sekitar dan sumber.

 

Bagi Pak Ngah, dia melihat pemancing ini sebagai duta alam sekitar. Dari situ, penjagaan sumber alam sekitar menjadi tanggungjawab pemancing kerana bagi Pak Ngah, pemancing merupakan antara individu dan komuniti yang paling rapat dengan alam sekitar.

Oleh itu, pemancing diharapkan sentiasa berhemah dan beretika, tidak mengotorkan alam sekitar ketika memancing lantas menjadi model ikutan kepada masyarakat sekeliling.

 

Pak Ngah juga berkongsi pandangannya berkaitan ultralight di mana dia melihat pancingan ultralight merupakan teknik pancingan yang semakin popular.

Sehubungan dengan itu, peningkatan pemancing ultralight biarlah sejajar dengan kredibiliti dan ilmu bagi seorang kaki pancing untuk sama-sama menjadi contoh yang baik kepada pemancing baru dalam penjagaan alam sekitar.

 

Ikon : Otai UL – Pakngah Bullet Fly

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI