Sungai Ob

Memang sedikit terasa pelik mendengar namanya, namun dibalik itu Sungai Ob menjadi sungai ke-8 terpanjang di dunia. Panjang dari total semuanya yaitu 3650 km. Alirannya dimulai dari gunung Altai Rusia dan berakhir di Teluk Ob. Pelbagai jenis spesies sturgeon mendiami sungai ini.

 

Ikan Sasaran Sungai Terhebat Dunia!!

 

Sungai Irtysh

Sungai ini berhilir di pegunungan Altai Rusia yang pada akhirnya tepat di pertemuan Sungai Ob. Total keseluruhan panjangnya hingga 4248 km dan terbahagi menjadi Ob River dan The Irtysh. Spesies trout merupakan spesies utama sungai ini.

 

Ikan Sasaran Sungai Terhebat Dunia!!

IKLAN

 

Sungai Congo

Sungai ini juga dikenal sebagai sungai Zaire yang menjadi sungai terbesar juga di Afrika Tengah. Panjangnya mencapai 4700 km. Alirannya dari pertemuan sungai Lualap dan Luapula yang kemudian mengaliri hutan terbesar Amazon dan berakhir di Lautan Atlantik. Ikan tiger fish sememangnya tidak dapat dipisahkan dengan sungai ini.

 

Ikan Sasaran Sungai Terhebat Dunia!!

 

IKLAN

Sungai Hwang Ho

Sungai yang dikenali dengan nama Yellow River atau Sungai kuning ini terletak di di sekitar daerah China Utara. Memiliki panjang sampai 5464 km dan akan terlihat jelas sekali bila difoto melalui udara. Aliranya dimulai dari Teluk Vhihli pada bagian barat China. Pelbagai spesies ikan kap terdapat di sini termasuklah hennan carp.

 

Sungai Yangtze

Sungai ini termasuk juga sungai terluas dengan panjang mencapai 6300 km dan menjadi sungai terluas ketiga di antara lainya. Sebutan lain dari sungai Yangtze iaitu Sungai Chang Jiang yang mengaliri Tibet dan berakhir di laut China.  Spesies yellowhead catfish antara ikan popular di sini.

 

IKLAN

Ikan Sasaran Sungai Terhebat Dunia!!

 

Sungai Amazon

Sungai kedua terluas di dunia ini sepanjang 6516 km, Ia menyumbang dari 1/5 bahagian total sungai yang ada di dunia. Alirannya dimulai dari Tasik Fed di Peru yang kemudian mengaliri beberapa negara Amerika Latin dan berakhir tepat di Samudra Atlantik. Pelbagai spesies monster terdapat di sungai ini termasuklah araipama.

 

Sungai Nil

Walaupun terdapat bantahan, sungai Nil masih menduduki carta sungai terpanjang di dunia. Ia bermula dari Tasik Victoria dan mengalir di antara 9 negara yaitu Kenya, Zaire, Uganda, Tanzania, Rwanda, Burundi, Sudan, Ethiopia dan Mesir. Panjangnya mencapai 6853 km. Nile perch sememangnya spesies popular sungai ini.

 

Ikan Sasaran Sungai Terhebat Dunia!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI