1. Kebanyakan ikan tropika yang dijual di Amerika datangnya daripada Afrika, Asia dan Amerika Selatan.

 

  1. Ikan mempunyai deria yang sangat baik termasuk deria penglihatan, sentuhan, rasa dan sesetengah ikan juga mempunyai deria bau dan deria dengar yang cukup baik.

 

  1. Paus biru merupakan mamalia berdarah panas yang bernafas dengan paru-paru. Panjangnya boleh mencapai 33 meter dengan berat 190 tan. Ia dipercayai haiwan terbesar yang pernah ada di dunia.
Fakta & Trivia Tentang Ikan ©
paus biru

 

  1. Suara bersin paus biru boleh didengari sehingga 161 km jauhnya. Malah ia boleh mengeluarkan bunyi secara berterusan hingga 30 minit lamanya. Ia menggunakan suaranya untuk berburu dalam gelap di kedalaman dasar laut.

 

  1. Bunyi yang dikeluarkan oleh ikan hering berasal dari pancaran gas dari duburnya. Selain komunikasi antara ikan hering dengan yang lain, suara pancaran gas digunakan untuk menakutkan pemangsa.

 

IKLAN
  1. Ikan koi mampu berumur panjang sehingga 200 tahun.

Fakta & Trivia Tentang Ikan ©

 

  1. Ikan lumba-lumba telah digunakan sebagai pembantu peronda Angkatan Laut Amerika Syarikat sejak tahun 1960-an. Ikan ini menggunakan sonar biologi mereka untuk mencari objek tertentu.

Fakta & Trivia Tentang Ikan ©

IKLAN

 

  1. Ikan yu Harimau (Tiger Shark) dianggap binatang paling rakus. Ia memakan apa sahaja di sekelilingnya. Kajian pernah mendapati terdapat kasut, pinggan, hingga pecahan kelengkapan perang. Di dalam perut induknya, mereka saling melahap antara satu sama lain.

Fakta & Trivia Tentang Ikan ©

IKLAN

 

  1. Arapaima gigas, merupakan ikan air tawar terbesar di dunia. Ia boleh hidup sehingga 100 tahun dan banyak terdapat di Sungai Amazon.

Fakta & Trivia Tentang Ikan ©

 

  1. Walaupun ganas, Ikan piranha, biasanya menjadi makanan buaya Amazon dan juga burung bangau, terutama pada musim kemarau kerana banyak ikan ini akan terperangkap di lumpur.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI