Keluasan kawasan air tawar adalah lebih kecil berbanding lautan. Namun bilangan spesies ikan air tawar mengatasi ikan yang hidup di air masin.

Di sebalik ribuan spesies ikan air tawar, kami pilih 11 spesies monster untuk dikupas kehebatannya.

 

Sturgeon beluga

Sturgeon beluga memiliki barbel (sesungut) barbel di sekitar mulutnya, hampir menyamai ikan keli tetapi lebih pendek.

Sesungut yang berbulu di hujungnya berperanan agar lebih efektif merasakan gerakan di dalam air. Muncung mulutnya menunjuk ke bawah dan terletak di bahagian bawah kepalanya.

Monster ini adalah spesies ikan air tawar terbesar di Amerika Utara. Disebalik memiliki kulit berlendir seperti ikan keli atau lapisan sisik seperti kebanyakan ikan lainnya, sturgeon putih ini ditutupi oleh cakera tulang keras yang disebut scutes.

Mereka juga memiliki persamaan sifat dengan jerung: kerangka internal yang terbuat dari tulang rawan, bukan tulang. Kerangka tulang rawan ini memberikan fleksibiliti tambahan membuatnya cukup lincah di dalam air.

Sturgeon putih betina dapat melepaskan 3 juta telur, yang menempel di dasar-dasar sungai setelah proses mengawan.

Proses yang dinamakan `broadcast spawning’ di mana ikan jantan dan betina masing-masing mengeluarkan komponen subur mereka untuk bercampur secara eksternal di dalam air.

 

 

Pari Air Tawar Gergasi

Ikan besar ini memiliki sengat terbesar dari semua jenis pari, yang panjangnya mampu melebihi 14 inci.

Pari air tawar gergasi umumnya tidak agresif terhadap manusia, tetapi duri pada ekornya dapat menyebabkan beberapa kecederaan serius jika ia melibas untuk mempertahankan diri.

IKLAN

Kurang diketahui tentang spesies ini dibandingkan dengan kekayaan informasi yang tersedia oleh pakar.

Tidak pasti apakah giant freshwater stingray dilengkapi organ istimewa untuk menjelajah jauh dari sungai di mana ia paling sering terlihat berenang melalui air laut yang masin.

Para saintis khuatir bahawa spesies ini mungkin tidak bertahan lama, karena polusi dan gangguan pada habitat sungainya telah mengurangi jumlahnya.

 

 

Wels Catfish

Meskipun spesies keli monster ini berasal dari Eurasia, ia dianggap sebagai spesies invasif di banyak daerah berbeza di mana ia diperkenalkan sebagai ikan sukan.

Ukurannya yang besar membuatkan ia mendapat nama jolokan `The Ebro Monster’, `The European Maneater’, dan `Man-Eater Catfish’. Disebalik gelaran ini, wels catfish bukan pemakan manusia.

Makanan ikan dewasa khususnya terdiri dari ikan dan belut lainnya, krustasea, dan bahkan tikus dan itik yang malang.

Seperti beberapa spesies ikan besar lainnya, ikan keli memburu dengan metod menelan, menghisap mangsa dengan tiba-tiba membuka mulutnya untuk menciptakan daya sedutan yang kuat.

IKLAN

Pada kebiasaannya, proses pembiakan keli wels melibatkan sedikit kerja berpasukan. Ikan jantan menggali dasar pasir, biasanya berdekatan dengan struktur seperti akar pohon atau batu.

Ikan betina kemudian mengisi sarang yang digali ikan jantan dengan ribuan telur, dan ikan jantan kemudian dengan rajin menjaganya sampai mereka menetas.

 

 

Chinese paddlefish

Ramai pakar ikan bimbang bahawa ikan masif yang hampir pupus ini mungkin sudah pupus. Tidak ada penampakan spesimen juvenil di alam liar sejak 1995, dan tidak ada penampakan sama sekali dari Chinese paddlefish di alam liar sejak tahun 2003.

Setelah empangan dibina di Sungai Yangtze pada 1980-an, habitat ikan raksasa ini telah berubah sehingga populasi tidak dapat bangkit kembali dari penangkapan ikan yang berlebihan.

Moncong khas ikan ini, yang mengilhami orang China untuk merujuknya sebagai Chinese swordfish, dipanggil rostrum.

Rostrum menciptakan daya angkatan sementara ikan raksasa ini berenang, ia bertindak sebagai penstabil dan membolehkan ia menjaga kepalanya tetap stabil.

IKLAN

 

 

Giant Mekong Catfish

Raksasa air ini dianggap sebagai yang terbesar di antara semua ikan air tawar tanpa sisik. Ancaman terhadap populasinya seperti penangkapan ikan berlebihan, pencemaran teruk di habitat pembiakannya, dan pencemaran sungai-sungainya telah mendorongnya ke titik yang hampir pupus.

Ikan patin Mekong adalah satu-satunya spesies catfish yang tidak memiliki gigi, dan juga memiliki barbel yang jauh lebih sedikit daripada sesungut biasa yang memanjang dari mulut catfish lainnya.

Kurangnya barbel yang luar biasa dalam kombinasi dengan ukurannya yang besar sering membuat orang yang melihat salah satu ikan patin raksasa ini beranggapan bahawa mereka telah melihat ikan jerung.

 

 

Siberian Taimen

Nafsu makan ikan ini yang rakus telah memberinya nama jolokan `Serigala Sungai’. Siberia Taimen dapat hidup sampai tiga puluh tahun atau lebih, memberi mereka banyak waktu untuk mencapai ukuran yang mengesankan.

Ikan ini adalah yang terbesar dan tertua dari spesies salmon, dan berfungsi sebagai bukti hubungan evolusi antara salmon dan trout.

Siberia Taimen memerlukan waktu lebih lama daripada banyak spesies ikan lainnya untuk mencapai kematangan seksual.

Ini kerana spesies ini jangka hayat yang panjang dan tidak matang dan membiak dengan cepat, populasinya cenderung dipengaruhi oleh perubahan faktor lingkungan.

Atas sebab itu Siberian Taimen memberi wawasan yang berharga kepada para ahli ekologi yang memungkinkan mereka mengukur bagaimana ekosistem akuatik mereka ketika hidup.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI