Kejadian kapal melanggar bot-bot kecil jarang kita dengar namun kes ini memang ada berlaku apabila bot-bot kecil ini memancing di alur laluan kapal dagang pada waktu malam terutamanya di perairan Selat Melaka.

 

Sebenarnya tekong mampu mencegah dari ia berlaku kerana keselamatan diri dan kaki pancing lain adalah perkara utama yang perlu di titik beratkan.

Dalam kes tersebut, kebiasaannya kes berlaku disebabkan tekong dan juga pemancing tertidur.

 

Justeru, jangan terlalu mengambil risiko memancing berada tepat di laluan kapal kerana kapal-kapal yang besar akan melalui laluan yang telah ditetapkan sepertimana kapal terbang yang terbang mengikut laluannya.

 

Fahami lampu amaran bot!!

IKLAN

 

Sentiasa peka dengan kehadiran kapal-kapal besar sekiranya memancing di tengah. Jika tidak, jangan ambil risiko dan adalah lebih selamat sekiranya bot kecil hanya memancing pada siang hari atau lebih dekat dengan kawasan pantai.

 

Menggunakan lampu amaran adalah salah satu cara untuk menunjukkan kehadiran nelayan. Selain itu penggunaan sportlight yang cerah boleh menjadi penanda kepada sampan lain di sekitar supaya pelanggaran tidak berlaku.

 

IKLAN

Sekiranya memancing pada waktu malam pastikan jarak selamat dari laluan kapal dan jangan leka dan tidur ‘mati’ sehingga tidak sedar kehadiran benda asing di sekeliling.

Adalah lebih baik, anda memancing bersama rakan-rakan bot yang lain, agar sekiranya berlaku apa-apa boleh saling membantu.

Pastikan juga enjin bot dalam keadaan  yang baik dan paling penting sentiasa perhatikan juga keadaan cuaca. Jangan ambil risiko sehingga membahayakan diri dan nyawa

 

Kebiasaannya kapal dagang akan membunyikan hon yang nyaring tanda ia sedang melalui kawasan berkenaan sekiranya kapten kapal menyedari terdapatnya nelayan sedang memancing atau melabuhkan pukat.

IKLAN

 

Fahami lampu amaran bot!!

 

Tetapi bayangkan saiz bot yang kecil berbanding dengan saiz kapal yang besar dan ada kalanya setinggi bangunan 10 tingkat membuatkan bot kecil begitu kerdil dan terdedah kepada bahaya. Saiz yang kecil membuatkan ia lebih sukar dilihat.

 

Ombak lintasan kapal juga amat merbahaya kerana ia mampu mencecah 2 meter jika terlalu dekat.

Walaupun kapal dagang mempunyai alat pengesan benda asing di laluannya ia bukanlah menjadi lesen besar kepada bot kecil kerana masa yang diambil untuk berhenti secara

mengejut tidak mungkin berlaku kerana kapal tidak akan membuat brek kecemasan seperti kenderaan di jalan raya!.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI