Tukun tiruan adalah struktur buatan manusia, biasanya dibina untuk menggalakkan kehidupan marin di kawasan yang mempunyai bahagian bawah yang umumnya tanpa sifat, untuk mengawal hakisan, laluan kapal seperti pukat tunda atau meningkatkan kepelbagian spesis ikan di kawasan tersebut.

 

Banyak tukun tiruan dibina menggunakan objek yang telah dibina untuk tujuan lain, contohnya dengan tenggelam pelantar minyak, kapal atau dengan menggunakan runtuhan atau serpihan pembinaan.

 

Cara Tekong Che Din Buat Kebun Siakap

 

Tukun tiruan yang lain adalah dibina khas dari PVC atau konkrit. Bangkai kapal boleh menjadi tukun tiruan apabila dipelihara di dasar laut.

 

IKLAN

Tidak kira apa kaedah pembinaan, tukun tiruan umumnya menyediakan permukaan keras di mana alga dan invertebrata seperti teritip, batu karang, dan tiram akan hidup.

Pengumpulan hidupan laut di kawasan ini seperti anak ikan dan plankton akan menarik pelbagai spesis lain untuk menghuni kawasan ini seperti ikan pelagik dan demersal.

 

Cara Tekong Che Din Buat Kebun Siakap

 

IKLAN

Namun bagi Chedin Angler, seorang tekong dan guide berpengalaman di perairan Kong Kong, memiliki idea tersendiri untuk menyediakan rumah sang bara (siakap). Ikuti tips dan perkongsian ilmu tukun tali kapal buat rumah sangbara.

 

Menurut Chedin, ramai yang buat tukun mengunakan pokok-pokok tumbang, kalbat longkang dan tayar buruk. Tetapi ini berbeza sekali kerana saya hanya mengunakan tali kapal. Bukan hanya untuk spesies siakap sahaja malah pelbagai spesies lain juga.

 

Cara Tekong Che Din Buat Kebun Siakap

IKLAN

 

Ia menjadi sarang tempat persinggahan dan menjadi taman permainan ikan. Cara membuat tukun tali kapal amat mudah hanya perlukan tali kapal, pelampung dan juga pemberat atau dipasak terus di dasar sungai.

 

Lokasi untuk menyediakan tukun ini memerlukan tempat yang strategik dan perlu memilih dengan betul. Jika tak memilih dengan betul, ikan tidak akan menjadikannya sarang rumah dan tempat persinggahan. Insyallah, Che Din sentiasa berusaha kerana tanpa usaha tidak akan mendapatkan hasil yang terbaik. Selamat mencuba gaiss!

 

Cara Tekong Che Din Buat Kebun Siakap

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI