Tamok merupakan keluarga ikan belanak terbesar yang seronok dipancing. Kuasa pecutan tamok apabila terkena mata kail begitu mengasyikkan.

Lebih-lebih kalau terkena tamok bersaiz kasar. Tetapi nak berjaya tewaskan tamok bersaiz kasar ni bukannya senang. Nak jumpa tamok saiz kasar pun dah susah.

 

Sepanjang pengamatan saya memancing tamok di rumah rakit, waktu terbaik untuk dapat tamok bersaiz besar atau tamok mega ialah pada waktu malam. Terutamanya ketika air bani pada waktu malam. Pada waktu lain jarang-jarang saya dapat tamok mega ni.

 

Ada beberapa teknik yang sesuai untuk dicuba. Salah satu cara yang biasa dilakukan oleh pemancing ialah dengan menggunakan amboh atau koyan. Sememangnya penggunaan koyan lebih berkesan untuk mendapatkan tamok mega pada waktu malam.

Sambil tidur ayam menanti joran yang lain yang ditarik ikan, koyan yang berumpankan roti dilabuhkan bersebelahan dengan bunjut roti.

IKLAN

Bagi yang belum mengetahui, bonjot roti ialah ramasan roti yang diletakkan di dalam bunjut. Ia berperanan sebagai rasuah untuk memanggil tamok.

Apabila tamok datang, ia akan mengambil roti yang dicucuk mata kail kerana tidak dapat memakan roti di dalam bunjut.

 

Adalah penting tali koyan tidak diikat pada objek pegun sebaliknya dipegang dengan jari. Ini membolehkan jari dapat mengesan sebarang getuan.

Andai lewat menyentap, tamok akan membawa lari tali ke bawah tiang atau tong pelampung yang berteritip tajam. Maka berputih matalah jawabnya. Ruginya kalau yang mengena itu tamok mega.

IKLAN

 

Satu lagi teknik yang paling berkesan ialah memancing di rumah rakit. Caranya ialah mencari lantai papan yang berlubang. Saiz lubang sekitar 1 kaki x 1 kaki atau sekurang-

kurangnya yang boleh menaikkan ikan tanpa banyak masalah. Cara ini adalah untuk mengelirukan tamok yang terlalu sensitif kepada bunyi dan cahaya lampu.

 

IKLAN

Tangkapan tamok efektif pada waktu malam hari dalam keadaan yang senyap dan penggunaan lampu yang terhad.

Teknik yang digunakan ialah mata kail diikat terus pada tali utama tanpa penggunaan pemberat atau batu landung dan pelampung.

Umpan roti pula dilepaskan sekadar mencecah permukaan air dan kelihatan terampai-ampai seperti keadaan roti hanyut.

 

Harapan untuk menipu tamok mega yang berlegar di bawah permukaan air dengan kaedah ini amat tinggi.

Sekiranya anda berminat untuk mencari tamok mega, carilah pada waktu malam ketika air bani dengan teknik yang saya praktikkan ini. Semoga berjaya!

(Oleh: Zulkifflee Hussin)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI