Kebanyakan pemancing menyukai joran sepanjang 7 kaki dengan kekuatan 3-7kg. Dengan ukuran kekili antara 2500 hingga 4000.

MJ dikenali kerana menyerang umpan dengan berbahaya dan menyusup ke struktur terdekat, jadi kapasiti tali pancing yang besar tidak diperlukan.

 

Untuk MJ monster tali sulam 15-30lb perlu digunakan. Leader yang biasa digunakan Black Magic Fluorocarbon 40lb kerana sesi pancingan di hutan bakau yang tebal yang dilapisi dengan tiram, tetapi di beberapa persekitaran yang lebih terbuka bolehlah gunakan leader 20-30lb. Mata kail yang biasa digunakan 3/0 Black Magic KL circle hook.

 

Cara Memancing MJ!!

 

Setting Perambut MJ

Keindahan memancing MJ adalah kerana tidak sulit untuk menyediakan ikatan perambut rig sangat sederhana. Dengan hanya menggunakan batu ladung hidup, perambut terus dihubungkan dengan mata kail lingkar 3/0.

 

IKLAN

Dengan kaedah ini ikan tidak merasa beban ketika mengambil umpan. Tali pancing biasanya dikendur sedikit, jadi akan dapat dilihat tali mula menegang apabila ikan mengambil umpan.

 

Kemudian joran akan meninggikan hujung joran dengan perlahan bagi membolehkan mata kail tercangkuk.  Mata kail Black Magic KL akan menemukan sudut mulut ikan setidaknya 9 kali dari 10 dengan metod ini.

 

Umpan Terbaik Untuk MJ

Umpan lokal adalah yang terbaik! Jika Anda memancing di sungai yang dipenuhi bakau dan melihat ikan garfish (jenjulung) dan mullet (belanak) berenang di sekitar, taruhan terbaik anda adalah dengan menggunakan sumber mereka untuk umpan.

IKLAN

 

Ketika mencangkuk mata kail pada umpan, adalah sangat penting untuk memastikan bahawa hujung mata kail terpapar keluar. Jika tertanam di dalam umpan maka kemungkinan besar akan menyebabkan anda tidak dapat strike dengan sempurna.

 

Cara Memancing MJ!!

 

Cara Memancing Di Anak Sungai Muara

IKLAN

Pertama, mestilah ada pergerakan arus. Jika air tenang, MJ tidak terlalu aktif. Sama ada air sedang gerak surut atau pasang, kedua-duanya sama produktif. Yang belokan di sungai yang didorong oleh air.

 

MJ biasanya akan duduk di sana menunggu untuk menyergap ikan umpan. Hal lain yang boleh anda cari adalah selokan. Selokan adalah celah antara semak-semak bakau. Cara terbaik untuk mencari saluran pembuangan adalah ketika air surut.

 

Cara Memancing MJ!!

 

Petunjuk visual terakhir yang boleh anda cari adalah serangkaian hambatan di tengah sungai yang didorong oleh air, atau batu. MJ akan bersembunyi di balik struktur ini siap untuk menyergap ikan umpan yang tidak bersedia.

 

Tip berguna lainnya adalah dengan mendengar! Kekadang anda boleh mendengar MJ menyambar ikan umpan terkadang di dalam bakau. Jika Anda mendengar kegiatan semacam ini, lontarkan saja umpan ke semak-semak itu.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI