Sekiranya tiada pertandingan memancing atau urusan lain pada hujung minggu, saya akan penuhkan cuti pada hujung minggu tersebut dengan mengadakan ujian umpan.

 

Sama ada berseorangan atau bersama kawan, saya akan pergi ke mana-mana kolam pancing, sungai, tasik atau lombong untuk menguji umpan yang saya adun sendiri atau mengubahsuai campuran umpan yang biasa digunakan.

 

Untuk kali ini saya cuba menguji campuran beberapa jenis umpan pemberian rakan pemancing seperti umpan Patin Jitra, perisa pandan kelapa Original dan beberapa bahan lain untuk digunakan bersama pelet atau dedak biji.

 

Cara Guna Pam Dedak Untuk Umpan Pelet

 

Setelah mencampurkan kesemua bahan dengan sukatan tertentu, bagi mengepal pelet yang sudah sebati dengan umpan pada mata kail, saya gunakan pam silikon yang diubai untuk kegunaan memancing yang lebih dikenali sebagai ‘dedak pam’.

IKLAN

 

Selain nak menguji tahap keberkesan umpan, saya juga nak uji kesesuaian pallet dengan penggunaan dedak pam.

 

Dan untuk menguji kesemuanya ini saya ke Rantau Eco Park yang terdapat kolam pancing dan lombong panjang yang digunakan untuk pertandingan memancing.

 

Cara Guna Pam Dedak Untuk Umpan Pelet

 

IKLAN

Fasa pertama yang diuji adalah tahap keliatan pelet yang telah dipam. Pelet tidak boleh terlalu liat dan tidak boleh juga terlalu berderai.

 

Oleh itu kandungan air yang digunakan perlu disukat dengan tepat. Setelah beberapa kepalan dan balingan barulah dapat sukatan yang tepat.

 

Barulah ada pelet yang terlekat pada mata kail disambar ikan. Bila ada ikan yang makan bermakna umpan yang diuji sudah lulus.

 

IKLAN

Cara Guna Pam Dedak Untuk Umpan Pelet

 

Mungkin disebabkan lokasi ujian umpan ini didominasi oleh tilapia dan beberapa jenis ikan lain yang terlebih dahulu mengambil umpan, maka ikan sasaran iaitu patin gagal diperoleh.

 

Walau pun gagal memperoleh patin, sesi ujian umpan yang saya namakan pelet pam ini bolehlah dianggap sebagai sukses.

 

Cara Guna Pam Dedak Untuk Umpan Pelet

 

Ia akan saya gunakan di lain lokasi untuk mencari sasaran sebenar iaitu patin. Apabila ia berjaya mendaratkan patin maka barulah umpan ini boleh diguna pakai untuk menyertai pertandingan memancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI