Sejak dari dulu lagi ikan siakap dipancing dengan teknik baling dan tarik umpan atau lebih popular sebagai teknik casting. Mungkin ada yang keliru kerana menyangka casting bermakna menggunakan kekili baitcasting. Sedangkan casting itu adalah teknik pancingan.

 

Memancing atau casting siakap bermula dari `tengok air’ untuk mengetahui selera dan keaktifan ikan. Selepas itu barulah mengesan kehadiran siakap bermain dan spo dia menyerang hendap. Paling syok jika berpeluang mendengar dan melihat dia menghambur dan menangkap anak ikan.

 

Cara-Cara Otai Menjinakkan Ikan Siakap

 

Jika nak tau ada aktiviti siakap menghambur dan menangkap mangsa… korang akan terdengar bunyi sambaran seperti BOFFF yang agak kuat.

 

IKLAN

Memancing siakap memang kena usaha lebih sikit. Ini kerana memang susah memancing dengan semata-mata bergantung kepada nasib. Kena rajin dan disiplin untuk ikut waktu air yang bersesuaian. Rata-rata guru atau sifu siakap bersetuju dengan satu pendapat… ‘jika kamu nak mancing siakap, kamu kena belajar dulu berfikir macam siakap!’

 

Cara-Cara Otai Menjinakkan Ikan Siakap

 

Kebanyakan sifu atau otai siakap dulunya lebih suka menggunakan tali tangsi atau mono. Malah sehingga sekarang pun mereka tetap menggunakan tangsi walaupun tali sulam (braided) lebih menguasai pasaran dan pengguna. Mereka lazimnya menggunakan tali mono berkekuatan 15-20lb.

IKLAN

 

Pilihan tali pula mereka tidak akan menggunakan tali keluaran Jepun kerana diameternya yang kecil dan tidak tahan geseran. Suatu ketika produk Maxima warna hijau menjadi keutamaan kerana amat lasak. Selain dari itu tali `cap ayam’ juga menjadi pilihan kerana harga yang murah dan kurang spring.

 

Cara-Cara Otai Menjinakkan Ikan Siakap

 

IKLAN

Biasanya para otai cuma guna untuk naikkan dalam 2-3 ekor ikan, mereka buang dan isi baru. Tali yang baru diisi dalam spool, mesti dibuang `spring’ dulu untuk elak masalah di masa depan ketika casting.

 

Caranya, selepas isi tali dalam spool jangan terus memancing. Ikat batu ladung saiz kecil pada hujung tali dan casting sekurang-kurangnya 50 kali… lagi banyak lagi bagus. Barulah tali takkan buat masalah seperti kusut dan sebagainya. Lebih-lebih kalau guna baitcasting reel.

 

Cara-Cara Otai Menjinakkan Ikan Siakap

 

Jika anda casting menggunakan gewang dan sememangnya aktif memancing, sebaiknya dibuang hujung tali kira-kira 2-3 kaki setiap kali turun memancing. Ini untuk mengelak tali yang luka akan kecewakan anda.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI