IKLAN

 

Jika kita perhati, ikan kitang seperti tidak begitu takut dengan kehadiran manusia. Mungkin juga disebabkan badannya nipis dan gelap sukar bagi seseorang itu mengenal pasti kitang jika dipandang tepat dari atas. Ketika ia mengutis makanan pada objek terapung, badannya akan mereng dan kilauan cahaya dari lebar badan ketika melintang mudah dikenali.

 

Kita boleh perhatikan ia berenang sambil menikmati makanannya tanpa memperdulikan persekitaran. Jika diacah sepantas kilat ia menghilangkan diri dan muncul kembali menikmati diet hariannya semula.

 

Cara-Cara Mengail Ikan Kitang

 

Ikan kitang bergerak dalam kumpulan kecil. Ia boleh dijumpai bersama-sama dengan ikan buntal sungai, anak todak dan ikan-ikan pelagik  yang turut mendiami muara sungai.

 

Ikan jenis lebar ini apabila menelan umpan, pertarungan sungguh menyeronokkan lebih-lebih lagi peralatan pancing adalah jenis aksi ringan dan beradu di kawasan terbuka.

 

Kitang adalah salah satu spesies yang boleh memberikan kepuasan. Ia cukup pada larian serta tekanan yang diberikan ketika merentang badan (mereng) boleh membuatkan riak wajah pemancing ceria, senyum kemerahan di tengah panas.

 

IKLAN

Cara-Cara Mengail Ikan Kitang

 

Umpan, Peralatan Dan Teknik

 

Secara amnya teknik memancing ikan kitang adalah lebih kurang sama seperti ikan bermulut kecil yang lain. Bagaimanapun kesukaran menjeratnya adalah merujuk kepada lokasi serta habitat utama. Cara terbaik, mudah dan dipraktik dengan meluas teknik perambut apollo.

 

Di antara umpan yang biasa saya gunakan ketika memancing  ialah perumpun atau ruat sarang, hirisan ikan seperti sotong pasar, kembung, selayang dan selar. Udang mati dihiris kecil sesuai untuk mata kail halus.

 

Jangan terlalu besar umpan sebab lihat saja mulutnya mana mampu makanan di telan. Ia spesies ikan pengutis makanan. Jika air cetek umpan boleh dilabuh terus ke dasar dan kawasan air dalam boleh guna pelampung atau hanyutkan umpan di permukaan air.

IKLAN

 

Cara-Cara Mengail Ikan Kitang

 

Kitang  seekor ikan bermulut kecil dan jenis suka mengutis umpan sudah tentu mata halus adalah lawannya. Cara terbaik adalah perambut stail apollo yang memiliki perambut 10-15lb dengan mata kail saiz 8.

 

Sebesar manakah umpan yang perlu dipersembahkan untuk meningkat selera ikan kulit liat ini di bawah permukaan air. Persoalan ini haruslah dirungkai dengan mudah dan jangan terlalu mengambil berat akan kegagalan keputusan akhir nanti.

 

Setengah pemancing menabur rasuah terlebih dahulu agar ia leka dan keluar dari kawasan persembunyiannya. Rasuah umpan biasanya isi ikan yang dihancurkan dan paling mudah menggunakan dedak.

 

Cara-Cara Mengail Ikan Kitang

 

Dedak ditabur agar ikan galak dan selang seketika umpan bermata kail kecil di hulur di kawasan yang dikerumuni ikan ini.

 

Ikan kitang seperti ikan muara bermulut bukanlah ikan idaman oleh hampir semua pemancing malah kehadirannya tidak diendahkan oleh kaki pancing.

 

Jika berhajat menggunakan set apollo  lebih bagus dan efektif hasilnya, terus ikat mata dengan perambut. Setelah saiz mata dipilih, perambut 15lb boleh digunakan untuk mengikat mata kail kecil dengan mudah.

 

Cara-Cara Mengail Ikan Kitang

 

Pastikan ikatan kemas dan jangan terlucut pula ia ketika dalam pertarungan. Kalau nak ummp lagi guna peralatan ultra light (aksi ringan seperti joran udang) dengan kapasiti tangsi 6lb. Baru syok layan kitang apabila ia rembat pancing kecil anda sampai berdenyut rasanya bertarung.