Kejadian melontar gewang dan terbabas hingga ke atas pokok sememangnya perkara lumrah dalam teknik casting terutamanya ketika boating. Jika boleh dicapai tangan, tentu tak menjadi masalah. Tapi bayangkan kalau tersangkut tahap tak tercapai tangan dan pokok tersebut tak boleh dipanjat.

 

Cara Buat Penyelamat Gewang Tersangkut Di Pokok

 

Alatan keperluan:

Joran yang tidak digunakan lagi (sebaiknya joran yang keras)

Alat pemukul telur

Cable tie

Gunting

IKLAN

 

Cara Membuatnya:

 

Ambil pemukul telur dan letak di penghujung joran. Sebaiknya pastikan pemukul telur dapat diikat pada joran di antara dua cincin.

 

Cara Buat Penyelamat Gewang Tersangkut Di Pokok

IKLAN

 

Ia bertujuan bagi menghalang alat pemukul telur ini menggelongsor turun atau naik. Ikat dengan ketat dengan menggunakan cable tie bagi menghalang pemukul telur itu melurut dan tercabut ketika proses melepaskan gewang yang tersangkut.

 

Penyelamat gewang ini bolehlah digunakan untuk melepaskan gewang yang tersangkut pada reba di dalam atau pada batang pokok yang tidak dapat dicapai dengan tangan.

 

Cara Buat Penyelamat Gewang Tersangkut Di Pokok

IKLAN

 

Penyelamat gewang ini tidak perlu disiapkan terlebih dulu di rumah. Tentu korang malu untuk membawanya pergi ke mana-mana trip.

 

Sebaiknya bawa saja alatan keperluan tersebut di dalam beg memancing. Apabila berlaku kejadian gewang tersangkut di atas pokok, barulah jadikannya sebagai alat penyelamat gewang.

 

Cara Buat Penyelamat Gewang Tersangkut Di Pokok

 

Joran 2 pieces yang telah rosak juga boleh digunakan sekiranya tiada joran 1 piece. Tapi pastikan anda bawa sellotape bersama bagi menguatkan sambungan joran.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI