Ikan yang dimasak dengan sempurna akan sedap dimakan, tetapi ia boleh menjadi sangat menyakitkan hati jika silap mengolahnya kerana rasa hanyirnya. Adalah penting untuk anda mengenali 7 kesalahan yang sering dilakukan ketika mengolah ikan ini.

 

Beli ikan yang masih hidup

Jika anda ingin makan ikan keli, maka pastikan anda membelinya dalam keadaan hidup, bukan mati. Ia bagi memastikan anda mendapatkan kesegaran maksimum dengan membelinya hidup-hidup.

Selanjutnya, bersihkan sampai bersih jangan hanya menggunakan air, tapi juga guna sabut kelapa untuk membersihkan lendirnya. Jangan lupa bersihkan dengan limau nipis sebelum diolah agar bau dan rasa hanyirnya hilang.

 

Bagaimana Nak Mengekalkan Khasiat Ikan Yang Dimakan

 

Tidak ambil tahu kualiti ikan yang dibeli

Kesalahan utama yang sering dilakukan sebelum memasak ikan adalah tidak memilih ikan dengan sempurna. Adalah lebih baik jika anda membeli ikan penjual yang anda kenali dan percaya daripada sebarang penjual di pasar.

 

Apa yang penting ketika membeli ikan, perhatikan mata ikan tersebut. Jika matanya masih terang dan jernih, maka ikan itu masih segar. Ikan segar juga memiliki bau yang tidak kuat. Jika matanya berwarna gelap, maka kemungkinan besar ikan itu sudah lama disimpan beku.

 

IKLAN

Bagaimana Nak Mengekalkan Khasiat Ikan Yang Dimakan

 

Tidak membersihkan dulu ikan tongkol sebelum disimpan dalam freezer.

Ikan tongkol mengandung histamin alami yang boleh menyebabkan alergi atau keracunan. Kandungan alami ini berasal dari mikroba dan enzim protease dari isi perut ikan yang merembes dari dinding perut ke daging.

 

Jadi pastikan anda membersihkan semua itu sampai benar-benar bersih baru setelah itu meletakkannya di freezer. Ikan tongkol yang segar tidak berbahaya asalkan anda menyiapkannya dengan sempurna.

 

Bagaimana Nak Mengekalkan Khasiat Ikan Yang Dimakan

 

IKLAN

Tidak menyimpannya dengan elok

Jika anda ingin memasak ikan pada hari itu juga, maka letakkan ikan di dalam peti sejuk dan siapkan semua bahan. Setelah semua siap baru keluarkan ikan dari peti sejuk. Namun jika anda ingin memasak ikannya esok atau lusa, maka jangan tersilap menyimpannya.

 

Kebanyakan orang akan langsung memasukannya dalam peti sejuk begitu saja. Cara yang lebih baik ialah masukkan ikan ke dalam plastik berisi ais dulu baru masukkan peti sejuk. Cara ini berfungsi untuk menjaga kesegaran ikan.

 

Bagaimana Nak Mengekalkan Khasiat Ikan Yang Dimakan

 

Memasak terlalu lama

IKLAN

Ikan tuna hampir memiliki persamaan dengan ikan salmon puma berbeza pada harga. Jika anda ingin masak ikan ini maka pastikan anda tidak terlalu lama memasaknya kerana masakan terlalu matang akan menghilangkan kadar proteinnya.

 

Selain itu, sebaiknya jangan mencampurkan bahan lain saat masak tuna kerana aromanya akan hilang. Gunakan suhu api 80 darjah Celsius saja dan dimasak 7 sampai 10 minit.

 

Bagaimana Nak Mengekalkan Khasiat Ikan Yang Dimakan

 

Terlalu banyak air ketika merebus

Menggunakan terlalu banyak air hanya akan membuat daging ikan terutamanya salmon hancur. Jika anda ingin merebusnya, maka gunakan air yang tidak terlalu banyak tapi tetap terendam.

Proses ini akan membuat daging salmon lebih lembut dan lunak. Suhu yang digunakan cukup sekitar 45 darjah Celsius untuk kematangan sup ikan salmon yang sempurna. Tidak menghilangkan bau hancing ikan pari sebelum mengolahnya

 

Bagaimana Nak Mengekalkan Khasiat Ikan Yang Dimakan

 

Sebelum memasak ikan pari, apa yang harus anda lakukan ialah menghilangkan aroma baunya yang kuat. Aroma tersebut dapat dihilangkan dengan mengukusnya selama 10-15 minit saja. Setelah itu anda boleh mengolahnya menjadi makanan apapun yang anda inginkan.