Jabatan Perikanan melarang membawa masuk beberapa spesies pendatang ke dalam negara, apatah lagi melepaskannya ke sistem perairan terbuka.

 

Anehnya, pemancing kita hari ini begitu taksub pula mengamalkan konsep tangkap dan lepas spesies pendatang ini, terutamanya ikan raja atau peacock bass. Pada masa yang sama cukup berbangga dengan menggalas pulang spesies tempatan yang semakin berkurangan hari ini terutamanya kelah dan sebarau.

 

Apahal Tapau Ikan Tempatan, C&R Ikan Pendatang?!

 

Admin cukup sedih melihat perkembangan songsang ini… korang pula bagaimana?

 

“Allah cipta ikan untuk makanan. Kalau rasa nak pancing untuk makan… makan je la. Kalau nak buat main, nak test lure joran atau reel bukan itu caranya. Kalau nak jaga keturunan atau ekosistem ikan dengan cara CnR baik tak payah pancing terus. Sebab kita lepas pun belum tau dia hidup. Lagi menyeksa adalah. Jika secara tak sengaja tertangkap spesies yang memang kita tak nak makan atau memang tak boleh makan setuju la lepaskan. Contoh terlalu kecil atau ikan beracun.”

  • AHMADUL AZMI

 

Apahal Tapau Ikan Tempatan, C&R Ikan Pendatang?!

IKLAN

 

“Kalau semua pemancing Malaysia berdisiplin tinggi, sedar baik buruk spesies pendatang kepada ekosistem tempatan, boleh la. Nak bisnes? Tak salah kalau buatkan satu spot buatan manusia, lambakan spesies pendatang yang agresif bila terkena pancingan.

 

Spot haruslah di kawasan yang berjauhan dari sistem sungai. Pemancing harus tau limitnya. Takkan bawa balik, letak dalam akuarium. Nanti sampai masa, tak mampu dah nak tanggung kepelahapannya, terus pergi lepaskan kat tasik-tasik yang berhubung dengan sistem sungai.”

  • WAN ISLAHUDDIN WAN ALI

 

Apahal Tapau Ikan Tempatan, C&R Ikan Pendatang?!

 

“Untung yang duduk di luar bandar masih banyak spot memancing kaya dengan local gamefish. Bagi kami yang tinggal di kawasan membangun / bandar ni sangat terhad spot memancing. Banyak yang ada pun dalam kategori tasik buatan manusia yang sumber airnya dari parit industri dan perumahan yang sudah lama dilambakkan dengan spesies luar sebelum saya lahir lagi.

IKLAN

 

Saya setuju spot asli dan yang masih terpelihara jangan diperkenalkan spesies luar. Dan saya sendiri selalu berpesan untuk mengamalkan CnR dan jaga spot memancing yang sedia ada sebab majoriti anglers dikekang masa dan kewangan.

 

Apahal Tapau Ikan Tempatan, C&R Ikan Pendatang?!

 

Kami tidak mampu untuk trip jauh setiap minggu. Setuju juga penguatkuasaan yang telus perlu untuk menjaga populasi ikan tempatan.”

  • MOHD FAHMI MOHD AZMI

 

IKLAN

“Inilah yang saya canang pada semua kaki pancing sebelum ini. Ikan PB, patin Mekong, pacu dan lain-lain ikan pendatang adalah tidak harus kita CnR.

Memanglah ia ikan game yang pasti syok melayannya tapi berbaloikah dengan kepuasan dalam lima minit melayannya bila kena hook berbanding kerosakan ekosistem ikan-ikan asal negara kita akibat pemangsa ini.

Jika kita tak ambil iktibar akibat kepupusan ikan-ikan yang sebelum ini maka generasi kita nanti akan dapat melihat di dalam kalendar pasang surut atau pun buku-buku perikanan air tawar sahaja. Bertindaklah dari sekarang demi melestarikan ikan asal kita.”

  • AZHAR USMPENANG

 

Apahal Tapau Ikan Tempatan, C&R Ikan Pendatang?!

 

“Maaf cakap… ikan PB memang dah beri kesan kat area Gopeng. Banyak lombong terbiar yang dulu banyak ikan tempatan kini dah pupus. Toman pun kalah dengan PB ni. Sekarang PB pun dah besar kepala dan makan sesama sendiri sebab anak ikan udang tak boleh hidup… ikan PB ni terlampau rakus. Aku rasa amat patut kerana tempat aku sudah terkesan dengan ikan PB.”

  • AMIRRUL HAMKA ISMAIL HISHAM

 

Apahal Tapau Ikan Tempatan, C&R Ikan Pendatang?!

 

“Jangan risau orang Malaysia mesti tapau habis. Macam kat Kuantan ada kejap ikan ni tapi sekarang memang habis kena tapau. Orang bawa balik macam stok setahun makan ikan tu je. Katanya sedap isi ikan ni.”

  • SAIFUL SULONG
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI