Selain lombong atau sungai, tali air atau terusan perairan merupakan lokasi sesuai untuk memburu spesies ini. Untuk mengesan sesuatu lubuk itu dihuni belida, sila perhatikan kelibat spesies ini bermain di permukaan air. Ia memerlukan pengamatan yang konsisten. Jika ada terlihat, sah terdapat lubuk di kawasan berkenaan.

 

Untuk berjaya memancing belida bintik di ban atau tali air ini, anda perlu sedikit ilmu dan panduan yang kami peroleh daripada pakar-pakar pemburunya.

 

Apa Yang Perlu Ada Untuk Menjerat Belida Bintik

 

Umpan 

 

Pemancing perlu ada lebih dari satu variasi umpan. Antaranya anak udang, ikan sepat, ikan seluang. Pastikan pula umpan-umpan tersebut segar dan diperoleh di lokasi yang sama untuk memancing belida tersebut.

IKLAN

 

Selain teknik pancingan dasar atau bottom, ikan belida juga boleh ditewaskan melalui kaedah mengilat atau casting. Terpulang kepada korang untuk memilih dan mengaplikasikannya. Kalau nak aplikasi kedua-duanya boleh.

 

Apa Yang Perlu Ada Untuk Menjerat Belida Bintik

 

Peralatan & teknik

 

IKLAN

Set joran tidak perlu keras, gunakan set sederhana saja. Jika memancing di ban atau tali air ini saya sarankan gunakanlah tali tangsi atau mono filament. Memadai 8lb hingga 15 lb sahaja.

 

Jika kawasan itu berarus, boleh gunakan batu ladung saiz yang bersesuaian. Kalau boleh gunalah ladung yang paling kecil. Perambut pula tidak terlalu kasar. Guna saja perambut tangsi biasa.

 

Apa Yang Perlu Ada Untuk Menjerat Belida Bintik

 

IKLAN

Bila ikan belida memakan umpan, joran perlulah disentap kuat, agar mata kail benar-benar tertancap kuat di mulutnya. Jika lewat membuat sentapan, ikan ini mampu untuk meluahkan umpan yang sudah dimakan.

 

Waktu & spot

 

Belida bintik di habitat asalnya adalah haiwan noktunal atau aktif mencari makan pada waktu malam. Oleh yang demikian ia kurang sesuai dipancing ketika matahari panas terik. Untuk kejayaan, anda perlu memancing pada waktu malam. Jika ingin memancingnya pada siang hari, waktu awal pagi atau lewat senja disarankan.

 

Apa Yang Perlu Ada Untuk Menjerat Belida Bintik

 

Belida bintik menjadikan kawasan berstruktur seperti ruang luas di bawah reba dan rimbunan tumbuhan air sebagai kawasan rehatnya. Untuk casting atau menggunakan umpan alami, sebaiknya anda melontar umpan di kawasan-kawasan tersebut.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI