IKLAN

 

Mancing adalah satu hobi yang menyeronokkan tetapi juga boleh mendatangkan perasaan yang tidak enak. Ia boleh bertukar menjadi boring, tension atau marah disebabkan beberapa perkara. Berikut merupakan perkongsian netizen Umpan berkenaan perkara ini.

 

“Pasal dapat tak dapat ikan tu tak apa… jangan kita pergi mancing bawa orang  tak tahu pasal memancing. Hadoiii serik dah bawa orang yang macam ni pergi mancing… asyik nk balik je…!!!”

 

“Bila umpan habis time tengah syok memancing! Memang tak boleh blah!!!”

 

“Tengah syok-syok mancing, datang la 2-3 orang masuk sungai rentang jaring, terbakor je jiwa dan raga melihatnya…!”

 

 

“Talipon tak berenti berbunyik…. Hangen…!”

 

IKLAN

“Gewang sangkut, sentap-sentap terus putus. Haiiishhh… ”

 

“Bila sesirat bergulung kat perambut. Tensen rasanya nak buat perambut baru.. Perghhh..!!”

 

“Tension –  bila spool jadi mee hoon goreng tauge lebih.
Boring –  bila tali asyik sanggit ngan geng sebelah…
Marah – plak bila tengok screen sonar ikan menggerutu punya la banyak tapi seekor ikan pun tak nak jamah umpan aku…. ”

 

 

“Aku tension/boring/marah masa memancing bila mana ada orang/kawan/family minta tolong aku buat perambut kail masa ikan tengah menjadi-jadi.”

IKLAN

 

“Bila ada orang bawak bot betul-betul lalu depan tali pancing ngan lajunya… macam takde tempat lain nak lalu. Bila ada orang pasang jaring kat area lubuk baik punya. Bila ada orang memekak dan membebel tak tentu pasal bila tengah mancing.”

 

“Bila kawan yang tak memancing bergurau baling ketul batu… memang hanginnnn…!”

 

“Bila mancing kat kolam… pakai baling hentam coromok je… tak tengok kira kanan atau beri salam. Bukan je boring… tension bila port kita dah baik kena kacau…. marah bila ditarik tali kita sekali…. warrrgggghhhhhh!!!!”

 

 

“Bila dah buat planning nak pergi mancing tiba-tiba dapat surat jemputan tarikh yang sama saudara buat kenduri…tension!!! ”

 

“Tertekan bila plan nak pergi mancing, ramai yang nk follow… tapi bila beli barang mancing aku sorang-sorang je. ”

 

“Bila umpan bawak sikit, banyak pulak ikan makan… bila bawak banyak umpan…. bangau…! Gerrrrrrrr!!!”

 

 

“Yang lagi angin bila sampai je tepi sungai tiba-tiba lak air keruh sampai. Entah dari mana hujan aku pun tak tau la… hangin… hangin.”

 

“Punyalah galak menyambar anak ikan, habis semua jenis gewang dihulur, satu pun tak layan… arrgghh!!! Tensionnyeeee!!!!”