Spoon lure atau gewang sesudu merupakan umpan tiruan atau gewang yang digunakan untuk menipu ikan-ikan pemangsa. Ia merupakan peralatan terminal yang wajib ada di dalam tackle box jika ingin memburu ikan pemangsa air tawar atau pun air masin.

 

Apa Yang Best

 

Pertamanya spoon ini murah harganya dan boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual peralatan memancing. Semurah RM3.00 hinggalah yang mahal RM50 atau lebih, bergantung kepada kemampuan anda. Kerana harganya yang berpatutan, jika sangkut dan putus tidak terasa ralat sangat. Ia juga selalu digunakan sebagai gewang penduga kawasan baru untuk memastikan keadaan di dasaran.

 

Apa Yang Best & Tak Best Guna Gewang Spoon

 

Bentuk spoon menyerupai ikan perimpin atau anak-anak ikan lain yang menghuni perairan lombong menyebabkan ia realitik pada pandangan ikan. Kilatan pada spoon juga sangat menyerupai kilatan yang terdapat pada sisik ikan-ikan kecil.

IKLAN

 

Fluttering atau gelekan spoon menghasilkan sinaran berkilat lebih-lebih lagi apabila dipanah cahaya matahari yang terik. Kilatan ini menyerupai ikan-ikan kecil yang sedang sakit atau panik ketakutan, ini lebih cepat menarik perhatian pemanga walau sebagaimana degil sekalipun.

 

Apa Yang Best & Tak Best Guna Gewang Spoon

 

Perimeter permainan spoon adalah pelbagai. Ia boleh dimainkan di permukaan air, kolum pertengah dan heretan dasar. Spoon biasanya berat dan ia mudah dilemparkan jika anda menggnakan baitcaster.

IKLAN

 

Apa Yang Tak Best

 

Oleh kerana spoon banyak bergantung kepada kilatnya itu, ia menjadi kurang efektif apabila cuaca mendung, cahaya matahari tidak dapat membalikkan kilatan pada badan spoon. Disebabkan itu juga ia tidak beberapa sesuai digunakan pada awal pagi dan lewat petang, jauh sekali pada waktu malam.

 

IKLAN

Apa Yang Best & Tak Best Guna Gewang Spoon

 

Spoon adalah besi dan lumrah besi ia tidak meresap apa-apa cecair. Jadi cecair bau-bauan tidak dapat disembur padanya. Kerana ia besi, ia senang berkarat, lebih-lebih lagi apabila catnya sudah tertanggal akibat dibaham ikan.

 

Oleh kerana ia besi berat, ia cepat tenggelam dan ini membuatkan ia mudah tersangkut pada reba dan rumpaiar, lebih-lebih lagi jika menggunakan mata tiga. Gelung mata kailnya satu, maka hanya satu mata tiga atau mata tunggal digunakan dan apabila ia tersangkut ia sukar dilepaskan apabila menggunakan penyelamat gewang berbanding gewang yang mempunyai lebih mata tiga.

 

Apa Yang Best & Tak Best Guna Gewang Spoon

 

Sifat spoon yang flutter atau bergelek semasa tenggelam dan wobble (goyang ke kiri dan kanan) semasa dikarau menyebabkan tali pancing mudah kusut, lebih-lebih lagi menggunakan kekili spinning.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI