Game fish atau ikan sukan sememangnya menjadi antara ikan buruan utama kaki pancing. Ia menjadi lebih menarik lagi bila ikan-ikan game fish ini mampu melakukan lompatan akrobatik ke udara. Pada masa itu, derauan adrenalin pasti memuncak dan mampu memberikan kepuasan yang tidak terhingga buat kaki pancing.

 

Kurau (King Threadfin / Polydactylus macrochir)

Ikan kurau banyak menjadikan kawasan berlumpur dan berstruktur seperti kelong dan pantai berbatu sebagai habitat utamanya. Selain terkenal sebagai antara ikan gred A di Malaysia, ikan kurau juga tergolong sebagai salah satu game fish kerana kelicikannya melarikan umpan dan juga sekali sekala mampu memberikan lompatan bertenaga untuk memuntahkan mata kail. Rekod IGFA pernah menunjukkan spesimen kurau terberat ialah 27.5 lb yang ditewaskan di Northwestern Australia pada tahun 1966.

** Level Lompatan Akrobatik: 12.2/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Siakap ( Barramundi / Lates calcarifer)

Terkenal sebagai salah satu spesies buruan yang dikatakan mampu memberikan tentangan sengit ketika bertarung dengan aksi akrobatik yang menarik di udara. Siakap juga dikenali sebagai spesies predator yang gemar menyerang hendap pemangsa yang lalu di hadapannya. Ia biasanya bersembunyi di celah-calah reba dan juga batu untuk menghendap dan memburu mangsa. 96 lb 6 oz merupakan spesimen siakap yang terberat pernah direkodkan. Ia didaratkan di Monduran Lake pada tahun 2010.

** Level Lompatan Akrobatik: 12.4/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Bandang (Ladyfish / Elops saurus)

Seperti siakap, bandang juga menjadi spesies buruan kaki pancing kerana spesies ini dikatakan mempunyai kelajuan yang luar biasa dan mampu memuntahkan mata kail dengan mudah ketika melakukan lompatan akrobatik di udara.

IKLAN

Ikan bandang biasanya menjadikan kawasan pesisir pantai, kawasan berstruktur seperti jeti, pelantar dan juga muara sungai sebagai habitat utamanya. Menurut fishing-florida.com, ikan bandang turut diangkat sebagai “one of the best fighting inshore fish that swims”.

Kini ramai yang gemar memburu bandang denga set ultralight kerana ‘karen’nya dikatakan lebih hebat dengan menggunakan set ringan. Rekod terbesar bandang yang pernah didaratkan di Florida ialah 4 lb 10 oz.

** Level Lompatan Akrobatik: 13.4/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Talang (Queenfish / Scomberoides commersonianus)

Talang atau nama biasanya queenfish merupakan spesies yang tergolong dalam keluarga jack / trevally. Spesies ini paling syok kalau dilayan menggunakan set ringan. Di Malaysia, ramai yang gemar memburu talang menggunakan set light jigging kerana ia gemar memburu pemangsa di pertengahan air. Rekod dunia menunjukkan spesimen talang terberat pernah didaratkan ialah pada tahun 2010 iaitu seberat 39 lb di Afrika Selatan.

** Level Lompatan Akrobatik: 13.7/20

 

IKLAN

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Belitong (Mahi-Mahi / Coryphaena hippurus)

Belitung atau turut dikenali sebagai dorado / mahi-mahi sememangnya layak dikategorikan sebagai antara game fish buruan kaki pancing. Dengan corak warna yang cantik pada badannya dan larian serta lompatannya yang bertenaga, ikan Belitung sentiasa dianggap sebagai “perfect game fish” di kawasan laut lepas. Rekod dunia ikan Belitung terberat pernah direkodkan ialah 87 lb yang didaratkan di Papagallo, Costa Rica pada tahun 1976.

** Level Lompatan Akrobatik: 17.5/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Marlin Hitam (Black Marlin / Istiompax indica)

Ikan marlin hitam yang terkenal dengan daya juangnya yang tinggi memang layak diangkat sebagai “ocean ultimate trophies” di dunia. Bilangannya kini semakin berkurangan. Ikan ini layak dinobatkan sebagai antara ikan dengan lompatan yang mengagumkan di lautan. Rekod dunia menyaksikan ikan marlin hitam terberat pernah ditewaskan oleh pemancing ialah seberat 1560 lb di Cabo Blanco, Peru pada tahun 1953.

IKLAN

** Level Lompatan Akrobatik: 17.8/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Layaran (Pacific Sailfish / Istiophorus platypterus)

Disebut sahaja nama layaran pasti ramai yang membayangkan Rompin, Pahang sebagai lokasi utama buruan spesies ini. Tidak hairanlah nama Rompin turut diangkat sebagai salah satu kawasan pancingan terbaik bagi memburu layaran di dunia. Ikan layaran ini amat terkenal sebagai ikan trofi bagi sesetengah kaki pancing. Dengan kelajuan yang mampu mencecah 68 mph dan juga lompatan yang begitu padu di udara, ikan ini sememangnya menjadi antara salah satu ikan kebanggaan di Malaysia. Rekod dunia mencatatkan spesimen terberat pernah dinaikkan di Ecuador pada tahun 1947 iaitu seberat 221 lb.

** Level Lompatan Akrobatik: 18.5/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Bulan ( Tarpon / Megalops atlanticus)

Ikan bulan atau tarpon memang terkenal sebagai ikan dengan lompatan yang menakjubkan dan kelicikannya memuntahkan mata kail. Atas faktor rahangnya yang kuat menjadikan mata kail agak mudah terlucut jika ikan bulan melakukan lompatan akrobatik berulang kali. Walaupun di Malaysia spesies ini tidak membesar sama seperti di luar negara, namun ikan bulan atau tarpon memang layak diangkat sebagai ikan ‘game-fish’ dengan aksi lompatan akrobatik yang paling menakjubkan ada di dunia jika dikira melalui aspek keseluruhan. Spesimen seberat 286 lb 9 oz yang didaratkan di Guinea Bissau, Afrika pada tahun 2003 diangkat sebagai rekod dunia ikan tarpon yang pernah didaratkan.

** Level Lompatan Akrobatik: 18.8/20

 

Aksi Akrobatik Paling Padu Spesies Game Fish

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI