Ikan pari memiliki ciri fizikal yang leper dan lebar. Biarpun tidak menunjukkan persamaan ciri-ciri rupa bentuknya seperti ikan-ikan yang lain, namun ternyata ikan pari bukan spesies biasa yang boleh dipandang sebelah mata.

 

Pari sudah sekian lama terkenal dengan semangat juangnya ketika melarikan umpan pastinya menjadikan ikan pari antara ikan yang menjadi dambaan kaki pancing terutamanya dari kalangan kaki pancing pantai. Kali ini kita akan membongkar beberapa fakta menarik tentang si pemangsa dasar laut ini.

 

7 Kehebatan Luar Biasa Ikan Pari

 

Saiz Gergasi

 

Spesies terbesar pernah di rekod spesies terbesar pari yang pernah direkodkan ialah sepanjang 6.5 kaki dengan berat mencapai lebih 790lb! Anda bayangkan sendiri gergasi dengan berat sebegini kalau terkena set pancing UL.

 

Sama Keluarga Dengan Jerung

 

Ikan pari berkait rapat dengan jerung. Ya, jangan pula tak tau ikan pari juga berkait rapat dengan keluarga jerung. Walau bagaimanapun, tidak seperti saudaranya jerung, ikan pari tidak mempunyai rangka bertulang. Badannya hanya terdiri daripada tulang rawan sama seperti yang ada pada hidung dan telinga manusia.

IKLAN

 

7 Kehebatan Luar Biasa Ikan Pari

 

Memiliki Sengat Berbisa

 

Ekornya yang panjang kebiasaannya mempunyai sengat di pangkal ekor yang sangat beracun. Ya, umum mengetahui bagaimana sengatan ikan pari mampu menumbangkan manusia.

 

Banyak kes terjadi yang mana akibat tidak berhati-hati mengendalikan ikan pari menjadikan sengatnya hinggap pada kaki atau tangan manusia. Tetapi ada juga spesies pari yang tidak mempunyai sengat pada ekornya. Ikan pari bendera atau kelawar.

 

IKLAN

7 Kehebatan Luar Biasa Ikan Pari

 

Mengunyah Mangsa

 

Ikan pari menjadikan kerang-kerangan dan udang sebagai diet utamanya. Atas faktor mulutnya yang berada di bawah badan menjadikan ikan pari lebih menjadikan spesies bercangkerang dan udang sebagai diet utamanya.

Tetapi untuk lapangan memancing, umpan yang biasa digunakan untuk memikat pari selain udang hidup juga ikan bolos, hirisan ikan dan juga sotong.

 

Kehebatan Deria Pengesan

IKLAN

 

Ikan pari tidak menggunakan mata untuk mencari mangsa. Ya, disebabkan matanya berada di atas badan, mereka hanya menggunakan elektro-sensor yang dikenali sebagai ‘ampullae of lorenzini’ untuk mencari makanan.

 

7 Kehebatan Luar Biasa Ikan Pari

 

Gaya Hidup Unik

 

Ikan pari biasanya hidup bersendirian, tetapi ada juga yang hidup berkumpulan. Tidak seperti sesetengah spesies yang hidup berkumpulan, ikan pari biasanya mengamalkan sikap solitary. Namun bagi spesies pari manta, mereka lebih mengamalkan hidup di dalam kumpulan yang lebih dikenali sebagai ‘schooling’.

 

Kitaran Hidup

Ikan pari melahirkan anak sekali setiap tahun setiap tahun, ikan pari betina mampu melahirkan anggaran 2 hingga 6 ekor anak yang mana ianya mampu hidup sekitar 15 hingga 25 tahun di dalam habitat.

 

7 Kehebatan Luar Biasa Ikan Pari

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI