34. Di mana ikan pacu dijual sebagai haiwan peliharaan?

Sebagai haiwan peliharaan, ikan pacu telah dikirim ke seluruh dunia. Mereka juga telah dilepaskan ke alam liar oleh para penghobi, jadi mereka telah membentuk populasi kecil di mana-mana dari Asia hingga Australia.

Beberapa spesies bahkan sengaja diperkenalkan ke tasik dan sungai untuk meningkatkan peluang penangkapan ikan, tetapi ramai yang menyesali tindakan kerana ikan pacu mengambil alih ekosistem.

 

35. Bolehkah pacu hidup di air sejuk?

Tidak. Ikan pacu asli dari iklim Amazon yang panas dan lembab, jadi mereka tidak terbiasa dengan suhu sejuk. Mereka secara fizik dapat bertahan hidup pada kitaran suhu dari 59 ° F – 95 ° F, tetapi mereka akan berhenti makan ketika air turun di bawah 64 ° F.

 

36. Apakah ikan pacu pernah ditampilkan dalam filem atau filem dokumentari?

Pernah. Ikan red-bellied pacu (Piaractus brachypomus) ditampilkan di River Monsters, seri dokumentari tentang ikan besar dan berbahaya dari seluruh dunia. Pengacara siri pergi ke Amerika Selatan untuk menyelidiki reputasi mereka kerana menggigit lelaki berenang.

 

37. Apa habitat ikan pacu?

Semua ikan pacu hidup di air, tetapi mereka berbeza dalam jenis air yang mereka sukai. Contohnya, parrot pacu (Ossubtus xinguense) ditemukan di jeram yang bergerak cepat sedangkan black pacu (Colossoma macropomum) lebih suka air tenang di daerah aliran sungai dan lembangan banjir.

 

IKLAN

38. Di mana saya boleh melihat ikan pacu?

Ikan pacu bukanlah ikan jarang ditemui, anda dapat menemukannya di semua jenis taman haiwan (zoo), akuarium, kedai haiwan peliharaan, kolam ternak dan kolam pancing tertentu.

 

39. Bolehkah anda membela ikan pacu sebagai haiwan peliharaan?

Ikan pacu juga sebenarnya mampu menjadi haiwan peliharaan yang hebat. Mereka tenang, patuh dan mahu makan apa saja, sehingga mereka tidak akan membuat anda stres dalam hal perawatan sehari-hari.

 

40. Bagaimana cara membela ikan pacu?

Ada beberapa hal yang perlu dipertimbangkan jika ingin membela ikan:

Habitat. Ikan pacu memerlukan tangki atau kolam besar. Beberapa orang tidak menyedari hal ini ketika mereka membeli ikan jevenil, dan menyaksikan ikan itu membesar dan terus membesar.

IKLAN

Diet. Ikan pacu akan memakan pelbagai jenis makanan, namun anda tidak digalakkan memberi mereka makan berlebihan dan berisiko banyak sampah yang berlonggok dalam tangki. Beri makan seadanya saja.

Jangka hayat. Ikan pacu tertua di dunia berumur 43 tahun, adakah anda sedia untuk mengurus pacu selama itu?

Privasi. Anda perlu memisahkan ikan pacu dari spesies ikan lain. Meskipun mereka tidak agresif secara umum, mereka masih omnivor dan pemakan oportunistik.

 

41. Bolehkah ikan pacu menunjukkan kasih sayang?

Meskipun anda seharusnya tidak mengharapkan ikan pacu anda menjadi penyayang, ada bukti yang menunjukkan bahawa mereka dapat belajar mengenali dan membalas kontak manusia.

Seekor ikan pacu bernama Swish yang suka bermanja di sebuah restoran Chinatown di Washington selama lebih dari 30 tahun, dan dia membiarkan pelanggan memasukkan tangan mereka ke dalam tangki dan menggosokkan tubuhnya.

 

42. Berapa ukuran akuarium sesuai untuk pacu?

IKLAN

Ikan pacu memerlukan tangki yang besar. Spesiemn dewasa dapat mencapai hingga 3.5 kaki. Ukuran tangki yang disarankan untuk ikan pacu dewasa adalah 250 galon atau lebih.

 

43. Bolehkah menyimpan ikan pacu di kolam luar?

Jika anda tidak dapat atau tidak mahu membeli akuarium raksasa untuk ikan pacu, anda boleh menyimpannya di kolam luar.

Mereka akan membersihkan air mereka sendiri dengan memakan semua daun dan serangga yang jatuh ke dalamnya, dan suhu seharusnya tidak menjadi masalah selama cuaca tidak pernah menjadi terlalu sejuk.

Sebaiknya kolam tidak berhubung dengan sistem sungai. Ini boleh membuat ikan pacu anda berenang dengan bebas dan menjadi masalah di ekosistem lokal. Juga, perhatikan suhu kolam luar.

 

44. Bolehkah ikan pacu hidup dengan ikan koi?

Anda tidak disarankan untuk membawa pulang pacu bersama ikan lain. Mereka cenderung melihat spesies yang lebih kecil sebagai makanan, jadi bahkan jika mereka serasi dengan koi dalam beberapa hari pertama hidup bersama, anda mungkin pulang ke rumah suatu hari dan melihat hanya pacu yang ada di dalam akuarium.

 

45. Bolehkah pacu hidup dengan piranha?

Ini pertanyaan kompleks. Bukan tidak mungkin bagi pacus dan piranha hidup dalam harmoni; beberapa penghobi telah melakukannya.

Namun, ini adalah situasi hidup yang sulit, dan memerlukan tangki besar dan pengawasan penuh untuk memastikan mereka selamat. Sekiranya terjadi perkelahian, piranha mungkin akan menang, dan anda akan kehilangan ikan pacu.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI