23. Bolehkah pacu hidup tanpa oksigen?

Tidak. Ikan pacu tidak dapat hidup tanpa oksigen, tetapi mereka dapat bertahan hidup dengan tingkat oksigen yang rendah dengan kemampuan adaptif alami mereka.

Sebagai contoh, jika mereka menemukan diri mereka dalam air rendah oksigen, mereka akan mulai menjulurkan bibir bawah mereka untuk meningkatkan pernapasan mereka dan mendapatkan lebih banyak oksigen ke dalam sistem mereka.

 

24. Bolehkah ikan pacu berkomunikasi satu sama lain?

Boleh. Mereka tidak membuat suara atau bunyi, tetapi ikan pacu dapat meninggalkan isyarat kimia untuk satu sama lain. Contoh yang paling jelas adalah ketika mereka terluka.

Ikan pacu dapat mengeluarkan ‘penggera bahan kimia’ dari luka mereka yang membuatkan pacu lain tahu tentang bahaya di persekitarannya.

 

25. Apakah ikan pacu makan daging?

Ya. Meskipun ikan pacu menunjukkan tabiat memakan tumbuh-tumbuhan, mereka tidak takut untuk menyerang serangga atau ikan kecil, terutama ketika sumber makanan yang terhad. Mereka mampu survival berbanding hidupan yang lain.

 

26. Apa yang dimakan ikan pacu?

IKLAN

Di alam liar, ikan pacu memakan kekacang, buah-buahan, dan biji-bijian. Mereka akan menunggu makanan mereka jatuh dari ranting-ranting pohon yang tumbang ke dalam air akibat banjir atau sebagainya.

Sebagaimana yang disebutkan sebelum ini, pacu akan memakan ikan yang lebih kecil ketika sumber terhad, tetapi mereka lebih herbivor berbanding karnivor.

 

Ikan pacu di kurungan umumnya diberi makan pelet ikan ditambah dengan buah-buahan dan sayuran segar. Ikan pacu juga dapat diberi makan daging di kurungan, tetapi bukti

anekdotal menunjukkan bahawa memberi mereka terlalu banyak cacing atau udang dapat mengubahnya menjadi memilih makanan.

 

27. Kacang jenis apa yang dimakan ikan pacu?

Ikan pacu menyukai semua jenis kacang. Mereka akan melahap walnuts, almonds, dan apa pun kekacang yang jatuh atau terapung di air berhampiran dengan mereka.

IKLAN

 

28. Apakah ikan pacu membawa penyakit?

Anda tidak perlu khuatir dijangkiti penyakit akibat memakan ikan pacu. Mereka tidak membawa penyakit apa pun yang dapat menjangkiti manusia.

 

29. Apakah ikan pacu beracun atau berbisa?

Tidak. Ikan pacu sama sekali tidak memiliki racun atau bisa toksik. Mereka tidak memiliki kelenjar untuk membuatnya, dan mereka tidak memiliki taring untuk menyuntiknya.

 

30. Bagaimana cara ikan pacu berkembang biak?

IKLAN

Ikan pacu berkembang biak dengan pemijahan. Melalui pembiakan secara alami, ikan betina melepaskan sejumlah besar telur ke dalam air, dan jantan melepaskan sperma untuk membenihinya. Ia merupakan tabiat biasa spesies akuatik.

 

 

31. Apakah ikan pacu bertelur? Berapa banyak?

Ya betul. Ikan pacu biasanya melepaskan sekitar 150,000 – 200,000 telur sekaligus. Beberapa spesies betina bahkan dapat melepaskan sebanyak satu juta telur!

 

32. Apakah ikan pacu melindungi telurnya?

Tidak. Ikan pacu tidak memberikan perawatan untuk telur mereka. Mereka hanya melepaskannya dan beredar pergi. Ketika telur menetas, larva langsung mandiri dan tidak memerlukan bantuan induknya untuk bertahan hidup.

 

Satu spesies, parrot pacu (Ossubtus xinguense), melakukan usaha tertentu bagi memberi peluang pada telur mereka untuk menetas.

Pacu betina diamati memasuki gua sebelum mereka bertelur. Privasi ini membantu melindungi anak-anak mereka dari ular dan burung yang berkeliaran yang suka memakan telur ikan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI