BERIKUT DISENARAIKAN 16 SPESIES IKAN SUKAN (GAME FISH) AIR MASIN YANG POPULAR YANG TERDAPAT DI PERAIRAN NEGARA KITA. IA DISENARAIKAN SECARA RAWAK TANPA MENGAMBIL KIRA KEKUATAN ATAU KEPOPULARANNYA.

 

1. LAYARAN

Nama saintifik: Istiophorus platypterus, I. albicans
Nama umum: Sailfish
Nama tempatan: Layaran

 

 

Ikan layaran merupakan spesies ikan yang gah di kalangan pemancing sukan di Malaysia. Kuasa henjutannya yang sangat hebat ketika pertarungan membuatkan spesies ini begitu disegani. Ia memiliki daya larian yang luar biasa serta aksi selaman dan lompatannya di permukaan air sering menaikkan adrenalin kaki pancing. Biasanya kehadiran layaran tertumpu di kawasan pelagic-oceanic.

Spesies ikan oceanodromous atau bermigrasi antara lautan ini tergolong dalam kategori billfish atau ikan berparuh dan jika di Malaysia, lokasi persinggahan terkenal spesies ini tentulah di perairan Rompin.

Sifat migrasi layaran ini menjadikan wujudnya acara tahunan ternama seperti Royal Pahang Billfish di perairan Rompin. Acara seperti ini sering kali menjadi salah satu tarikan utama bagi pelancongan berteraskan sukan memancing dari dalam mahupun luar negara.

 

TIP MEMANCING LAYARAN

Penggunaan teknik menghanyut/drift menggunakan umpan hidup menggunakan belon. Penggunaan gewang tiruan juga boleh dicuba untuk teknik mengilat, teknik menunda atau pun teknik popping. Malah ada yang telah berjaya mencuba menaikkan ikan ini dengan kaedah fly fishing.

 

2. TUNA SIRIP KUNING

Nama saintifik : Thunnus albacares
Nama umum : Yellowfin tuna
Nama tempatan : Tuna sirip kuning

 

 

Spesies tuna sirip kuning (dan spesies tuna lain seperti aya budak) merupakan spesies yang popular dan sering menjadi buruan kaki pancing. Dengan larian yang deras dan bertenaga, tuna sirip kuning mempunyai permintaan dan nilai pasaran yang tinggi. Bentuk badannya yang pejal menceritakan kekuatan lariannya apabila di hujung tali pancing.

 

Tuna sirip kuning boleh didapati dihampir kebanyakan perairan tropika, subtropika dan laut lepas. Spesies yang kuat ini berenang berkumpulan mengikut saiz sama ada secara monospesifik atau multi-spesies di dasar dan memburu makanan di kawasan pertengahan hingga ke permukaan.

 

Spesies ini juga antara spesies migrasi oceanodromous. Diet utama bagi spesies ini ialah anak ikan, sotong dan krustasia. Di Malaysia, tuna sirip kuning lebih banyak diperkatakan di bahagian perairan Sabah, namun di tukun Perak juga sering dikaitkan dengan kehadiran spesies ini.

 

TIP MEMANCING TUNA SIRIP KUNING

Spesies ini boleh dipancing dengan pelbagai cara termasuk tundaan, mengilat dan popping. Penggunaan umpan hidup seperti ikan kecil juga boleh digunakan. Sifat pemakanan tuna ialah di bahagian pertengahan hingga permukaan, jadi anda boleh mencuba teknik menghanyut.

 

3. MARLIN

Nama saintifik : Makaira indica
Nama umum : Marlin, Black marlin
Nama tempatan : Marlin, Mersuji

 

Marlin atau mersuji merupakan antara ikan berparuh yang popular di kalangan pemancing sukan tempatan malah luar negara. Ia seakan ikan layaran namun tidak mempunyai layar di bahagian dorsalnya dan beratnya mampu mencecah sehingga beratus-ratus kilogram.

Spesies marlin bersifat oceanodromous, iaitu bermigrasi antara lautan. Taburan marlin biasanya di kawasan iklim sederhana di perairan tropika dan sub-tropika. Perairan Rompin merupakan lokasi popular di Malaysia.

Seperti layaran, marlin juga terkenal dengan kehebatan daya lariannya yang merupakan antara ikan terpantas di dunia, maka tidak hairanlah ikan marlin menjadi antara ikan sukan yang popular di kalangan pemancing tempatan dan luar negara.

 

TIP MEMANCING MARLIN

Penggunaan teknik menghanyut atau pertengahan menggunakan umpan hidup. Penggunaan gewang tiruan juga boleh dicuba untuk teknik mengilat, teknik menunda atau pun teknik popping. Sama seperti layaran, ikan ini perlu tangkap & lepas dan peralatan memancingnya perlulah bersesuaian bagi mengelakkan ia terlalu lemah dan mati.

 

4. ARUAN TASIK

Nama saintifik : Rachycentron canadum
Nama umum : Cobia
Nama tempatan : Aruan tasik

 

Aruan tasik merupakan spesies yang kuat melawan. Merupakan satu-satunya spesies daripada keluarga Rachycentridae, aruan tasik cukup dikenali dengan kekuatan daya henjutan ke dasar laut sehingga digelar ‘kapal selam’.

Bentuk badannya bujur dan sekali pandang hampir menyerupai haruan atau toman ditambah dengan kehadiran garisan melintang pada badan coklatnya. Henjutan spesies ini sering kali mampu memutuskan tali utama atau perambut.

Penting jika terkena sahaja ikan ini di atas bot, semua tali pancing lain perlu digulung cepat kerana pecutan ikan ini akan ‘sapu bersih’ tali pancing lain.

 

TIP MEMANCING ARUAN TASIK

Aruan tasik tidak terlalu cerewet dalam soal umpan. Antara diet kegemaran aruan tasik ialah anak ikan, udang hidup, sotong segar. Menariknya tentang ikan ini, ia bisanya berlegar secara berpasangan. Jika seekor telah mengena di karau hampir dengan bot, lontarkan umpan dan biasanya kaki pancing akan dapat seekor lagi

 

5. BELITONG

Nama saintifik : Coryphaena hippurus
Nama umum : Mahi-mahi, Dolphinfish, Dorado
Nama tempatan : Belitong

 

 

Ikan belitong antara ikan yang unik pada fizikalnya. Warnanya yang terang biasanya biru kehijauan memberikan sedikit kelainan pada spesies ini. Warnanya akan mula pudar jika ia dinaikkan dari permukaan air. Namun kuasa henjutannya tidak boleh dipertikaikan di kalangan pemancing.

Belitong biasanya berlegar-legar berkumpulan di perairan laut lepas di kawasan perairan tropika dan sub tropika. Bagi anak belitong atau juvenil, biasanya bersifat pelagik. Isinya tidak mempunyai nilai yang tinggi namun kuasa pecutan belitong mampu untuk membuatkan kaki pancing keliling bot untuk mendaratkannya.

 

TIP MEMANCING BELITONG

Teknik menghanyut menggunakan umpan hidup antara teknik yang popular ketika memancing belitong. Selain itu, teknik mengilat dan jigging merupakan alternatif yang berbaloi dicuba.

 

6. GEREPOH

Nama saintifik : Caranx ignobilis
Nama umum : Giant Trevally, GT
Nama tempatan : Gerepoh

 

 

Gerepoh atau Giant Trevally (GT) cukup terkenal bagi kebanyakan kaki pancing di negara kita. Kekuatan lariannya mampu membuatkan pemancing tidak senang duduk dan tentangan gerepoh juga membangkitkan sensasi pertarungan yang sebenar.

Perairan Pulau Jarak, Pulau Sembilan di Perak merupakan antara lokasi tumpuan mudah bagi pemancing yang mahu merasai sensasi tarikan gerepoh. Untuk yang bersaiz gadang, ikan ini banyak di dapati di sekitar pelantar-pelantar minyak. Ia biasanya berlegar-legar di kawasan yang mempunyai karang dan kawanan ikan kerana lokasi tersebut mudah baginya untuk mencari makanan.

 

TIP MEMANCING GEREPOH

Teknik jigging dan popping kaedah yang popular waktu ini. Selain itu teknik pancingan dasar boleh digunakan jika menggunakan umpan hidup. Bagi bersaiz baby, pemancing kita gemar kaedah casting terutama di sekitar pulau berbatu.

 

7. GERONG BELANG

Nama saintifik : Gnathanodon speciosus
Nama umum : Golden Trevally, Golden jack
Nama tempatan : Gerong belang, Gerong-gerong

 

 

Gerong belang merupakan salah satu spesies daripada kumpulan trevally yang ganas. Spesies yang mampu melakukan larian yang kuat dan padu ini merupakan salah satu spesies idaman untuk pertarungan bagi pemancing kita.

Gerong belang gemar mendiami perairan marin yang terdiri daripada terumbu karang kerana lokasi tersebut menjadi sumber utama dietnya. Gerong belang juvenil berwarna agak kekuningan dan dewasa agak kehitaman ditambah dengan kehadiran jalur di badannya.

Spesies ini bergerak berkumpulan dan biasa mengekori jerung dan ikan besar lain bagi perlindungan daripada pemangsa.

 

TIP MEMANCING GERONG BELANG

Penggunaan umpan hidup sama ada udang atau ikan boleh digunakan. Anda boleh mencuba teknik dasar atau menghanyut mengikut kesesuaian keadaan. Teknik mengilat seperti termasuk popping dan jigging boleh dicuba untuk memujuk spesies ini.

 

8. BANDANG

Nama saintifik : Elops Ladyfish
Nama umum : Ladyfish
Nama tempatan : Bandang

 

Ikan bandang atau ladyfish ini juga merupakan antara spesies tarikan utama untuk dijinakkan menggunakan set pancingan layang. Selain itu, kaedah casting juga boleh dipraktikkan. Bandang mampu hidup di kawasan air payau dan bandang dewasa gemar kawasan yang muara cetek berlumpur, kawasan terumbu cetek dan pantai berpasir.

Bandang dewasa biasanya berenang secara solo dan sirip dorsal dibiarkan timbul di permukaan ketika berenang. Cacing bentik, krustasia dan moluska merupakan diet utama spesies ini. Spesies bandang ini merupakan antara salah satu spesies ikan sukan terpenting di dunia.

 

TIP MEMANCING BANDANG

Spesies ini popular di serata dunia dengan penggunaan teknik fly-fishing. Penggunaan flies seakan udang dan ketam kecil yang tenggelam dikatakan antara yang terbaik menjerat bandang. Penggunaan umpan seperti cebisan ikan dan udang juga mujarab. Selain itu, anda boleh mencuba mengunjun menggunakan jig bersaiz kecil.

 

 

Tinggalkan Komen