Hati Ayam

Bagi pemancing luar negara, umpan ini dikatakan agak pelik digunakan. Tapi di Malaysia ini antara umpan biasa yang sering kita gunakan untuk menjerat udang galah, baung, keli, pacu dan sebagainya.

 

 

Makanan Anjing / Kucing

Ini memang pelik bunyinya. Tapi makanan anjing dan kucing yang di dalam tin banyak diguna pakai di luar negara sebagai umpan rasuah dan juga umpan yang dicangkuk pada mata kail untuk memburu spesies catfish. Boleh cuba kat Malaysia kot?

 

 

Keju

Keju yang tajam dan berbau seperti cheddar dikatakan antara yang efektif diguna pakai sebagai umpan memancing trout dan catfish di luar negara. Cara gunanya potong kepada ketulan kecil keju dan cangkuk pada mata kail.

 

IKLAN

 

Hotdog (sosej)

Terkenal sebagai ‘process food’ yang popular seantero dunia. Juga boleh digunakan sebagai umpan alternatif. Agak laku untuk memburu bluegill dan spesies catfish.

 

 

Marshmallow

Satu lagi makanan yang berpotensi digunakan sebagai umpan memancing. Di Malaysia, umpan marshmellow memang dah terkenal di kalangan kaki pancing kolam yang ingin memburu ikan patin.

 

IKLAN

 

Kismis

Kismis seperti persimmons dan mulberries amat berkesan digunakan untuk memburu ikan carp di luar negara. Mungkin lepas ni kita boleh mencubanya di Malaysia?

 

 

Gula-gula Getah / Chewing Gum

Huh, yang ni lagi pelik. Dikatakan untuk menggunakan umpan ini, paling efektif gunakan chewing gum yang berbentuk bulat kecil dan kunyahkannya beberapa minit sebelum dilekatkan pada mata kail.

IKLAN

Perisa yang ada pada gula-gula getah ini mampu menarik minat spesies catfish dan trout.

 

 

Donut

Dikatakan di luar negara, terutamanya di Norman Lake, North Carolina, donut perisa labu cukup efektif digunakan untuk menjerat ikan carp.

 

 

Sabun

Percaya atau tidak ketulan sabun dikatakan antara cara tradisional untuk menjerat spesies catfish. Tapi sabun yang digunakan haruslah ‘home-made’ serta bebas bahan kimia dan tiada aroma tambahan.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI