Tahukah korang bahawa telur sotong yang korang biasa makan di kedai mamak adalah daripada sotong katak? Sebenarnya banyak lagi kehebatan sotong katak dan kami senarai 10 daripadanya yang agak popular dan ramai tidak tahu.

 

Fakta 1

Sotong katak tergolong dalam keluarga sotong (Cephalopoda) walaupun menggunakan nama fish (cuttlefish). Cephalopoda termasuk sotong kurita, cumi dan nautilus.

 

Fakta 2

Sotong katak adalah keluarga Cephalopoda dan kebanyakan sotong lain adalah invertebrata laut yang paling cerdas.

 

Fakta 3

Cuttlebone (tulang sotong) ditemukan dalam badan sotong katak berbeza dengan tulang sotong yang lain. Lazimnya ia digunakan untuk memberi makan burung peliharaan bagi mendapatkan kalsium.

IKLAN

 

Fakta 4

Sotong katak memiliki darah hijau-biru dan 3 hati. Ia merupakan sesuatu yang sangat jarang diketahui dan dilihat oleh manusia.

 

Fakta 5

Daya penyamaran (camouflage) sotong katak sangat menakjubkan sehingga dapat mengambil pola corak warna latar belakang yang berada di bawah atau sekitarnya.

 

IKLAN

Fakta 6

Sotong katak adalah buta warna. Atau dalam erti kata lain mereka tidak mampu melihat warna corak badan sendiri walaupun mampu meniru warna persekitarannya ketika menyamar.

 

10 Fakta Luar Biasa Sotong Katak!!

 

Fakta 7

Deria rasa sotong katak terletak pada tentakel (janggutnya) yang juga bersifat seperti vakum.

IKLAN

 

Fakta 8

Sotong katak memiliki 8 lengan dan 2 tentakel panjang yang digunakan untuk memegang dan memakan mangsa.

 

Fakta 9

Sotong katak terbesar adalah sotong katak raksasa Australia, yang menyerupai saiz dan bentuk bola American football.

 

Fakta 10

Sotong katak memiliki kelopak mata berbentuk W sehingga mereka dapat melihat di depan dan di belakangnya pada waktu yang sama.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI