Nama sosmed: Nieda Akiira

Usia: 23 tahun

 

UMPAN: Sejak bila anda mula terlibat dengan dunia hanyir ini?

AKIIRA: Sejak dalam perut mak lagi… haahaahaa… just kidding. Sejak dari kecik lagi memang dah ceburi dalam dunia hanyir (teknik bottom) bersama family and kawan rapat sebab Kiira ni jenis lasak sikit.

Pada 2017 Kiira mula belajar teknik casting daripada abang ipar bersama buah hati. Dan sehingga kini, kedua-dua teknik menjadi aktiviti harian Akiira.

 

 

UMPAN: Kenapa anda memilih hobi ini?

AKIIRA: Salah satu sebab, dah memang sedia ada perasaan minat pada dunia hanyir. Ia dapat mengajar kita erti kesabaran, dapat memperluaskan sedikit sebanyak ilmu tentang

dunia hanyir, dan salah satu sebabnya dunia hanyir ni kena dengan diri Kiira yang boleh tahan lasaknya. Dapat menambah kawan-kawan (cari kawan bukan lawan).

 

 

Kiira mempunyai 6 adik beradik dan Kiira anak yang keenam. Kesemuanya perempuan dan mempunyai minat yang sama, termasuk mak dan arwah abah.

Ibaratnya kitorang ni mewarisi hobi ibu bapa. Sekarang semuanya aktif dalam dunia hanyir. Hanya kakak nombor 3, 5 dan Kiira yang menggunakan teknik casting.

Emak dan akak yang selebihnya memancing teknik bottom.

 

 

Kadang-kadang akan buka Google map atau tanya kawan-kawan sehobi untuk mencari port dan akan berkomplot mini dengan family dan kawan-kawan.

Ada masa kitorang (family) berkhemah dalam hutan untuk memburu penghuni sungai. Kiira bersyukur mempunyai family, buah hati dan kawan-kawan yang sentiasa memberi dorongan dan nasihat tentang dunia hanyir.

 

 

UMPAN: Apa rintangan dan harapan anda dalam meneruskan hobi ini?

AKIIRA: Kiira beranggapan ini adalah satu cabaran di mana seorang wanita yang meminati hobi yang sedikit lasak. Bukan semua wanita yang sanggup hadapi cabaran ini. Malah lelaki pun ramai yang tak sanggup.

Harapan Kiira, semoga semua wanita di luar sana tidak takut untuk menceburkan diri dalam dunia hanyir dan dihormati seperti pemancing lain.

Bukan lelaki je boleh minat dengan hobi ni, perempuan pon boleeeeeee! #YakinBoleh. Haahaahaa… kita caster tiada beza!

 

 

UMPAN: Boleh ceritakan sedikit pengalaman pahit dan manis ketika memancing?

Akiira: Kenangan manis of course la bila salah satu lemparan yang kita lontarkan disambut oleh penghuni dalam air.

Dan paling indah bila kita dapat spesies yang kita idamkan dan berat yang kita impikan.

Lagi manis bila Kiira dapat meranduk sebab saya pantang nampak air… nak meranduk aje kerjanya.

 

 

Kenangan paling pahit bila lintah atau pacat melekat kat kaki… hahahaha. Pernah juga kena kejar dengan biawak dan selalu tergolek sama ada naik motor (tanah lembik) atau

masa jalan kaki (jalan licin). Kumpau ni bukan kenangan pahit sebab kumpau itu indah sebenarnya.

 

Tinggalkan Komen