Untuk sesi memancing yang santai dan menyeronokkan di perairan air tawar, anda boleh saja menggunakan umpan seperti cacing tanah, telur kerangga, pelet, cengkerik, udang dan lain-lain sesuai dengan jenis ikan yang jadi target Anda.

 

Namun, ramai juga pemancing yang membuat ramuan umpan sendiri dengan menggunakan campuran dari bahan-bahan tertentu sehingga akan menghasilkan umpan power yang mampu memunggah banyak ikan.

baca cara buat umpan ikan pacu

 

Berikut salah satu cara membuat umpan untuk memancing ikan air tawar.

 

 

Siapkan jagung yang tidak terlalu tua, kemudian diparut atau boleh juga anda atau blender. Kemudian campurkan mentega. Kukuslah kedua bahan tersebut hingga matang.

IKLAN

Angkatlah kukusan tersebut, setelah itu sejukkannya. Setelah hasil kukusan menyejuk dan terlihat siap, tambahkan sedikit esen dan kemudian gaul sampai rata.

 

 

Untuk aroma esen, anda boleh saja gunakan perisa strawberi, durian, nangka atau apa saja perisa yang sering digunakan.

 

Untuk hasil yang lebih bagus, ramuan umpan itu seeloknya dicampur dengan sebiji telur itik ataupun belut kukus yang telah dibersihkan tulang dan juga isi perutnya.

baca telur tapah umpan baung

 

 

Agar adunan tidak terlalu lembek, sebaiknya tambahkan ubi kayu yang telah dikukus. Seterusnya tambahkan juga mi segera kering yang telah ditumbuk halis atau diblender. Ia bertujuan untuk lebih meliatkan adunan tadi.

 

 

Umpan siap untuk digunakan. Tambahkan juga telur kerengga jika perlu. Cara penggunaanya hanya dengan melekatkannya pada mata kail.

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan