Lubuk Pulau Sembilan Masih Lumayan

1471

Secara peribadi, rekod pancingan saya di perairan gugusan Pulau Sembilan begitu mengecewakan. Setelah beberapa kali turun memancing, tidak ada satu pun trip memancing yang disertai bersemadi indah dalam ingatan.

Hanya setelah dua hari menyertai trip memancing bersama tekong Lebai Mael, barulah saya kembali yakin gugusan Pulau Sembilan masih berupaya kekal sebagai salah satu padang pancing berpotensi yang ada di Negara kita.

Gerut-gerut yang melahap jig besi

Lebai Mael sebenarnya bukanlah nama baru dalam industri memancing sebagai tekong. Hanya setelah mencatatkan rekod tersendiri apabila mendaratkan kerapu seberat 21 kilogram melalui teknik jigging perlahan, secara tidak langsung khidmat Lebai Mael sebagai tekong jigging perlahan mula ditagih oleh penggemar teknik memancing ini.

Memancing bersama Lebai Mael cukup mudah berikutan sikapnya yang fleksibel. Apa saja teknik pancingan yang ingin digayakan, semuanya boleh dimainkan tanpa halangan. Tak kiralah sama ada teknik jigging perlahan, jigging ringan, casting atau bottom, semuanya akan dituruti.

Sebaliknya jika sesuatu teknik pancingan itu kurang berhasil, Lebai Mael tidak teragak-agak mencadangkan pelanggannya bertukar teknik pancingan. Sikap tolenrasi begitulah yang dipamerkan oleh Lebai Mael ketika melayan saya dan rakan-rakan memancing.

Setelah hampir setengah hari menghabiskan masa dengan jigging perlahan dengan hasil yang kurang memberangsangkan, Lebai Mael memberi cadangan kepada kami untuk casting dan light jigging bagi meredakan sedikit ketegangan.

Cencaru kuda (kiri) merupakan tarikan utama ke Pulau Sembilan

Ternyata cara tersebut berhasil atau setidak-tidaknya dapatlah juga melayan tarikan talang, alu-alu dan gerepoh juvenil sementara. Buat seketika Lebai Mael akan membawa kami ke spot melayan eging atau memancing sotong mengabang. Kemudian sebelum berakhirnya trip memancing, sotong mengabang itu akan dijadikan umpan pula melalui teknik pancingan dasar.

Melalui teknik pancingan dasar menggunakan sotong mengabang inilah sebenarnya membuktikan populasi ikan masih lumayan di gugusan Pulau Sembilan. Hanya dengan umpan, teknik dan lubuk yang betul sahaja mampu menduga penghuninya.

Tekong Lebai Mael

Info Tekong

  • Nama: Ismail Ibrahim
  • Nama FB: Lebai Mael
  • Usia: 45 tahun
  • Jeti: Jeti Kg. Permatang, Manjung.
  • Saiz bot: 30 kaki x 7 kaki
  • Enjin: 150 hp
  • Maksimum pemancing: 5 orang
  • Pakej Pulau Sembilan: RM 650.00
  • Pakej Pulau Jarak: RM 1000.00
  • Pakej chalet: RM 50.00

 

 

Tinggalkan Komen