Info Spesies – Kenali Udang Lipan, Umpan Killer Jenahak

746

Udang lipan, udang mentadak, udang ketak atau apa saja panggilannya adalah krustasia laut. Ada pendapat pakar kajian mengatakan udang lipan bukanlah udang mahupun lipan sebaliknya diberi nama menurut bentuk fizikal yang hampir menyamai kedua-dua haiwan tersebut.

Walau bagaimana pun udang lipan adalah sejenis udang laut yang diperdagangkan. Hanya ia kurang difahami berikutan terdapat terlalu banyak spesies udang lipan dan kebanyakkannya menghabiskan hayatnya dalam lubang-lubang di dasar laut. Apa yang pasti, udang lipan dikenali berikutan beberapa keistimewaan sifatnya.

Pertamanya, udang lipan memiliki sepasang anggota yang berdaya hentaman tinggi. Kekuatannya dikatakan berupaya untuk memecahkan cermin kaca akuarium. Selain itu ia juga merupakan makanan laut yang enak dan bagi kaki pancing pula, udang lipan merupakan umpan terbaik untuk memburu spesies demersal seperti jenahak, merah atau kerapu.

Nama saintifik: Harpiosquilla harpax
Nama Inggeris: Silver Mantis Shrimp
Nama tempatan: Udang lipan, udang mentadak
Nama Hokkien: Heh korr

 

Cara menyimpan dan menggunakan umpan udang lipan

 

Cara penyimpan udang lipan adalah sangat penting berikutan keberkesanan udang lipan adalah ketika ia masih hidup. Atau dalam erti kata lainnya, udang lipan hidup adalah lebih berkesan untuk dijadikan umpan berbanding udang lipan yang sudah mati.

 

Justeru udang hidup haruslah disimpan di dalam bekas yang terdapat air masin (laut) dan udara mengalir masuk ke dalamnya. Manakala bekas simpanan udang lipan pula sebaiknya tertutup atau tidak terdedah secara langsung kepada cahaya matahari.

Sebelum menjadikan udang lipan sebagai umpan, terlebih dahulu perlu diketahui cara-cara pengendalian udang tersebut bagi mengelak sebarang kecederaan berikutan keupayaan kuasa jentikan kaki depannya.

 

Udang lipan perlu dipegang dari arah belakang dengan menekan kepala dan ekornya sehingga berlipat. Kemudian barulah dua mata kail dicangkukkan pada sisi ekor dan sisi badannya bergantung pada saiz udang dan perambut mata kail itu sendiri.

Tinggalkan Komen